Foto: LETA

Valsts prezidenta vēlēšanas Latvijā ir aptumšojis sen nepieredzēts apdraudējums vārda brīvības un žurnālistikas pamatprincipiem, informēja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība).

Viņa apgalvo, ka spiediens tiek vērsts pret "Latvijas Avīzes" izveidotāju Voldemāru Krustiņu. Izskanējis, ka tas ir noticis saistībā ar laikraksta publikācijām saistībā ar drīzumā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām. "To apstiprina arī mana rīcībā esošā informācija," piebilst Mūrniece.

Saeimas spīkere vērš uzmanību, ka šobrīd notiek centieni no darba atbrīvot Krustiņu, tādējādi būtiski ietekmējot laikraksta saturu.

Viņa aicina laikraksta īpašniekus un Uzraudzības padomi cienīt "Latvijas Avīzes" lasītāju ilggadējo uzticību laikrakstam un tā veidotājiem, kā arī pieturēties pie mediju brīvības principiem, kas nostiprināti arī Satversmē.

"Ceru, ka spiediens pret laikrakstu tiks pārtraukts un tā redakcijas darbinieki varēs netraucēti turpināt darbu," uzsver Mūrniece.

Lai laikraksts varētu pastāvēt un netraucētu strādāt, ļoti svarīga ir redakcionālā brīvība, piebilst Saeimas priekšsēdētāja. Viņa vērš uzmanību, ka nesen Latvijā augstā līmenī aizvadīta Pasaules Preses brīvības diena, kurā tika pasniegtas balvas žurnālistiem, kuri iestājušies par vārda brīvības principiem. To apliecinājis gan Valsts prezidents, gan Ministru prezidente, gan arī ārlietu ministrs.

"Šeit mēs redzam ļoti tiešu iejaukšanos laikraksta redakcionālajā politikā. Un es ceru, ka tiem politiķiem, kuri jau reiz apliecināja šos principus, arī būtu kas sakāms," teic Mūrniece.

Valsts prezidenta vēlēšanas gaidāmas 3.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!