Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga no 23. līdz 30.aprīlim dosies vizītē uz Vašingtonu, lai ar jauno ASV administrāciju pārrunātu svarīgākās drošības politikas aktualitātes, preses brīfingā žurnālistus informēja prezidentes padomnieks ārpolitikas jautājumos Andrejs Pildegovičs.
"Vizītes atslēgvārds ir Latvijas dalība NATO un Eiropas Savienībā," izteicās padomnieks. Šī būs pirmā vizīte pēc ASV prezidenta vēlēšanām, kad Vašingtonu apmeklēs kāds no Baltijas valstu prezidentiem.

Prezidenti pavadīs aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Aizsardzības ministrijas NATO Integrācijas izpildes sekretārs admirālis Gaidis Zeibots un Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš.

Par svarīgāko Latvijas drošības garantu tiek uzskatīta pilntiesīga dalība NATO, kas nodrošinātu valsts neatkarības neatgriezeniskumu, konsolidētu demokrātiju un radītu drošus apstākļus Latvijas attīstībai. Tā kā ASV balss būs noteicošā Latvijas iekļaušanai NATO, daļa no Latvijas rīcības plāna dalībai aliansē ir izveidot tiešu dialogu ar jauno ASV administrāciju, teica padomnieks.

Prezidentes delegācijai paredzētas tikšanās ar ASV viceprezidentu Ričardu Čeiniju (Richard Cheney), valsts sekretāru Kolinu Pauelu (Colin Powell), politologu Zbigņevu Bžežinski, kā arī ar 13 senatoriem, kas pauduši atbalstu Baltijas valstu uzņemšanai NATO, tostarp Ričardu Durbinu (Richard Durbin), Gordonu Smitu (Gordon Smith), Tomu Lantosu (Tom Lantos).

Vizītes laikā prezidente sniegs intervijas laikrakstiem "The New York Times" un "The Washington Times" un ASV sabiedriskajam radio, kā arī uzstāsies ar apsveikuma runu Amerikas Latviešu Apvienības kongresa atklāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!