Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pirmdien pēc tikšanās ar tieslietu ministri Ingrīdu Labucku valsts tiesu sistēmas sakārtošanu atzina par trešo valsts prioritāti pēc aizsardzības un iekšlietu sfērām, žurnālistiem atzina prezidente.
"Latvijai ir jāuzskata tiesu sistēmas sakārtošana par vienu no savām augstākajām prioritātēm. Es to ierindotu trešajā pozīcijā pēc mūsu drošības, aizsardzības, Iekšlietu ministrijas struktūru sakārtošanas tāpat, protams, muitas un robežu jautājumiem," teica prezidente.

Viņa arī pastāstīja, ka ar ministri pārrunāti tie jautājumi, kur nepieciešams līdzekļu ieguldījums no valsts, kā arī vairāki organizatoriski jautājumi. Pēc prezidentes vārdiem, nav normāla situācija, ka tiesas zāles procesa kavētāju dēļ stāv tukšas, bet tajā pašā laikā uzkrājas neizskatītas lietas. Tāpat tiesnešiem pašiem esot jādomā par savu kvalifikāciju.

Savukārt tieslietu ministre Labucka žurnālistiem norādīja, ka cer uz prezidentes turpmāko atbalstu, risinot tiesu sistēmas problēmas. Viņa arī pauda, ka šis atbalsts bijis jau iepriekš. Prezidente un tieslietu ministre pārrunāja likumdošanas jautājumus jomā, kuru risināšana paātrinātu arī tieslietu sakārtošanu. Ministre sniedza savu vērtējumu par administratīvo pārkāpumu procesu un jauno kriminālprocesa likumprojektu.

Prezidente interesējās par to likumprojektu virzību, kas saistīti ar legālās prezumpcijas ieviešanu Latvijā. Labucka informēja, ka jautājumi par Korupcijas apkarošanas biroja un tā dēvētās "nulles deklarācijas" izveidi ir virzīti uz Ministru kabinetu, kur tuvāko nedēļu laikā tos varētu izskatīt.

Pirms iecerētās tikšanās prezidente pagājušonedēļ apmeklēja Augstāko tiesu un Rīgas apgabaltiesu, kur tikās ar tiesu priekšsēdētājiem un pārrunāja aktuālās tiesu problēmas - lielo neizskatīto lietu daudzumu, pārlieku ilgo laiku, ko apsūdzētie pirms tiesas spiesti pavadīt ieslodzījumā, kā arī tiesu darbinieku zemās algas. Pēc tiesu apmeklējuma prezidente žurnālistiem atzina, ka tiesas sekretāru un tiesnešu palīgu zemās algas ir neadekvātas viņu kvalifikācijai un, viņasprāt, to palielināšana dotu lielu labumu valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!