Sabiedrības par atklātību "Delna" vadītāja Inese Voika uzskata, ka prezidentes rīcība, līdz gada beigām iznomājot automašīnu no vienas konkrētas firmas, ir radījusi bīstamu precedentu.
Valsts amatpersonai, kas ir visu uzmanību lokā, nevajadzētu pieņemt šādus lēmumus, jo tie ir ļoti kutelīgi, lai arī formāli likums nav pārkāpts, sacīja Voika.

Viņa norādīja, ka šoreiz viss ir atkarīgs no līguma, kas noslēgts prezidentei ar SIA "Domenikss". Ja līgumā pausta apņēmība sagādāt citu automašīnu, kamēr prezidentes automašīnu nevar izmantot, pārkāpums arī pēc būtības nav izdarīts. Taču pretējā gadījumā šāda dāvanu ņemšana rada bīstamu precedentu, jo biznesā nekas netiek darīts brīvprātīgi.

Korupcijas likuma "tēvs" Jānis Lagzdiņš savukārt uzskata, ka prezidente un kanceleja nav nekādā veidā pārkāpusi likumus un nav vainojuma notikušajā. Viņš uzsvēra, ka neviens likums nenosaka, ko vajadzētu darīt šādā situācijā. Tādēļ kā šī likuma viens no aktīvākajiem izstrādātājiem deputāts vēlas likumā iekļaut normu, kas reglamentētu, kādā veidā amatpersonas pieņem šādas dāvanas.

Lagzdiņš uzsvēra, ka par notikošo atbildību vajadzētu uzņemties Saeimai, kas līdz šim nav spējusi atrast nepieciešamo naudu automašīnas iegādei. Viņš pauda cerību, ka frakcijas nepieciešamās finanses atradīs.

Jau vēstīts, ka prezidentes kanceleja vienojusies līdz gada beigām turpināt izmantot no SIA "Domenikss" bez maksas īrēto 1998.gada "Mercedes Benz S 500". Attiecīgu priekšlikumu izteica "Domenikss", kas jau paziņojumā paudis, ka prezidente ir tās klients.

Firmas mērķis "nav tikai piedāvāt un pārdot automašīnas, bet visupirms rast risinājumu klienta vajadzībām", teikts paziņojumā.

Kanceleja piekritusi spēkrata bezmaksas nomāšanai, jo ilglaicīgāku lēmumu šobrīd nav iespējams pieņemt. Nekādi budžeta grozījumi nav pieņemti, un kancelejai nav finansiālas iespējas iegādāties jaunu auto, sacīja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Iepriekšējo - deviņus gadus veco auto - SIA "Domenikss" ir salabojis, un prezidentes kanceleja kopā ar Saeimas autobāzi lems par turpmāko tā izmantošanu.

Prezidentes automašīnai ir deviņi gadi un tā bieži plīsusi, kā arī tai veikti vairāki remonti. Šī iemesla dēļ prezidentei pagājušajā mēnesī bija jālieto īrēts "Mercedes Benz", jo viņas auto tika nodots remontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!