Prezidente Vaira Vīķe - Freiberga bijusi "sāpīgi pārsteigta" par īpašu uzdevumu ministra Jāņa Krūmiņa aktivitātēm pret pašvaldībām, kas ierobežojušas alkohola tirdzniecību, jo uztvērusi tās kā neatbilstošas valdības deklarācijai.
Televīzijas raidījumā "4.studija" prezidente norādīja - ja Latvijā ir kāda sabiedriska un valsts mēroga sērga, tas ir alkoholisms. Turklāt tā izplatība un sekas ir "visaptverošas, dramatiski smagas un neaprēķināmas".

Viņa citēja statistiku, kas rāda, ka lielākā daļa smago noziegumu, vardarbības pret bērniem gadījumu pastrādāti alkohola reibumā. "Nerunāsim par sociālo postu, par bezdarbu un par ģimeņu neapgādāšanu," teica Vīķe - Freiberga.

Praksē esot pierādīts, ka līdz ar alkohola tirdzniecības ierobežošanu samazinās arī žūpības apjoms, tādēļ iniciatīvas, kas to veicina, viennozīmīgi ir atbalstāmas. Tādēļ viņu sāpīgi pārsteigušas Krūmiņa aktivitātes.

"Ja jaunā valdība ir deklarācijā iekļāvusi punktu, ka vēlas cīnīties pret alkoholisma postu, laipni lūdzu," teica prezidente.

Krūmiņš četrām pašvaldībām, kas ieviesušas alkohola tirdzniecības ierobežojumus naktīs, prasīja paskaidrojumus, jo nosacījums neatbilstot likumam. Pašvaldību pārstāvji motivēja, ka likumu nav pārkāpuši un prasību skaidroties dēvēja pat par dīvainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!