Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš uzrunā Lāčplēša dienai veltītajā militārajā parādē uzsvēra, ka vēsturisko notikumu izmantošana politiskajiem mērķiem nav pieņemama, un aicināja šodien aizdegt sveces par visiem kritušajiem Latvijas karavīriem, neatkarīgi no tā, kurā laikā viņi atdevuši savas dzīvības.

Viņš atgādināja, ka novembris ir Latvijas mēnesis – no Lāčplēša dienas, 11.novembra, līdz Latvijas Republikas proklamēšanas dienai, 18.novembrim, mēs godinām Latvijas vēsturi.

Viņš atgādināja, ka arī pēc Rīgas atbrīvošanas no bermontiešiem brīvības cīņas turpinājās vēl divus gadus, kamēr Latvija kļuva brīva, taču gadsimta laikā Latvija zaudēja neatkarību un tika sadalīta karojošo frontēs. Prezidents uzsvēra, ka "nav un nevar būt pieņemama vēstures notikumu izmantošana politiskajiem mērķiem", kas diemžēl ir vērojama mūsdienās.

Viņš aicināja Lāčplēša dienā aizdegt sveci par visiem karavīriem, kuri atdevuši savas dzīvības, neatkarīgi no laika, kad tas noticis.

Bērziņš sacīja, ka tālajā 1919.gadā salīdzinoši neliela Latvijas armija spēja sakaut skaitliski lielāko un labāk apbruņoto armiju, un izšķirošs faktors bija latviešu karavīru drosme un varonība.

Valsts galva arī atgādināja, ka tieši 11.novembrī pirms divdesmit gadiem ir atjaunota goda sardze pie Brīvības pieminekļa, tāpēc viņš īpaši sveica Goda sardzes rotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!