Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš aicina otrdien, 8.maijā, atceroties Otrā pasaules kara beigas un pieminot tā upurus, "teikt paldies tiem, kuri izcīnīja šo uzvaru un deva iespēju atvērt jaunu lappusi pasaules vēsturē". Viņš arī aicina visus šajā dienā būt vienotiem, bet uzsver: ja Latvijas iedzīvotājiem ir kopīgs mērķis attīstīt savu valsti, nav svarīgi, kurā dienā viņi piemin kara beigās – 8. vai 9.maijā.

Prezidenta paziņojumā norādīts, ka "šogad maijā aprit jau 67.gadskārta kopš beidzies Otrais pasaules karš – viens no dramatiskākajiem un traģiskākajiem notikumiem 20.gadsimta vēsturē".

"Daudzi miljoni cilvēku gāja bojā cīņās ar nacistisko režīmu un tā sabiedrotajiem. Pārsvarā tie bija jauni cilvēki, kuri vēl nebija nodzīvojuši pusi cilvēka mūžam atvēlētā laika, kurus mājās gaidīja sievas, draudzenes, mazi bērni un vecāki. Šī bija kārtējā un smagākā vēstures liecība tam, ka karš ir postošākais un bezjēdzīgākais konfliktu risināšanas veids cilvēces attīstībā," paziņojumā norāda Bērziņš.

Viņš uzsver, ka "tomēr šie upuri nebija veltīgi, jo nu jau vairāk nekā sešas desmitgades pasaulei ir izdevies izvairīties no tik liela mēroga militāriem konfliktiem un satricinājumiem".

"Cilvēce ir sapratusi kara šausmas un nekad vairs nevēlas pieļaut šādu traģēdiju atkārtošanos. Ne velti sakāmvārds teic, ka karš posta, bet miers baro. [..] Novēlu Jums un Jūsu ģimenes locekļiem labu veselību, daudz spēka un enerģijas iecerēto plānu īstenošanā dzīvē," teikts valsts galvas paziņojumā.

Savukārt intervijā Latvijas Radio prezidents norādīja, ka aicina tagad visus būt vienotākiem un neizmantot kara beigu piemiņas datumu, lai šķeltu sabiedrību. "Ja mēs tik maz esam mums būtu jābūt spējīgiem kā vienotam spēkam iet uz priekšu," sacīja prezidents. Viņš pauda cerību, ka aizvien vairāk cilvēku atzīmēs kara beigās gan 8., gan 9.maijā, un pašlaik tas ir pārejas periods, bet ar laiku aizvien vairāk cilvēku atzīmēs šo notikumu vienoti 8.maijā.

Viņš arī norādīja – ja cilvēki domā, ka "esam Latvijā un kopā" un viņu mērķis ir attīstīt šo valsti, tad nav svarīgi, "kurā dienā un kurā vietā" viņi atzīmē kara beigās, jo "kopīgā attīstīt Latvijas valsti, tas ir tas svarīgākais".

Otrdien Latvijā atzīmē Nacisma sagrāves dienu un piemin Otrā pasaules kara upurus. Eiropā un kopš 1995.gada oficiāli arī Latvijā 8.maijā tiek svinētas Otrā pasaules kara beigas. Vienlaikus Latvijā svētku pasākumi tiek organizēti arī 9.maijā jeb Uzvaras dienā, kas iekļauta Krievijas svētku dienu kalendārā.

Pēdējos gados mazāk politizētie, bet arvien plašāk apmeklētie 9.maija pasākumi Rīgā pie Uzvaras pieminekļa joprojām izraisa neviennozīmīgu reakciju – Otrā pasaules kara beigu svinēšanu 9.maijā kopā ar Krieviju, nevis 8.maijā kopa ar Eiropas valstīm daži sauc par integrācijas politikas neveiksmi un izpētes vērtu "pilsētas dzīves fenomenu", citi aicina nepārspīlēt to nozīmi, bet aizstāvji uzver, ka tie ir cilvēku svētki un gadiem ilga tradīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!