Prezidents Bērziņš neatbalsta 'Olšteina grupas' stutētu koalīciju, pieprasa jaunu modeli

Delfi

Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka uz sešu no Zatlera Reformu partijas (ZRP) aizgājušo deputātu balsīm balstīt Saeimas vairākumu nevar, tāpēc no "reformu un tiesiskuma koalīcijas" veidotājiem viņš trešdien sagaida jaunu piedāvājumu partiju sadarbības modelim, portālam "Delfi" sacīja Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne.

Prezidents šobrīd uzskata, ka partiju piedāvātajai koalīcijai ir tikai 50 balsis, un modeli ar sešu atšķēlušos ZRP deputātu balsīm viņš neakceptē, uzsvēra Krapāne. Prezidenta personīgā pārliecība un dzīves pieredze liecinot, ka cilvēki, kas reiz ir lauzuši solījumu, var izdarīt to arī atkārtoti, skaidroja viņa pārstāve. Prezidents pieļaujot iespēju, ka šie seši deputāti var būt koalīcijā, ja vairākums ir arī bez viņiem, taču uz viņu balsīm paļauties vairākuma nodrošināšanā nevarot.

Bērziņš otrdien sarunās ar partiju pārstāvjiem nekādu vēlamo modeli neesot minējis, jo tas ir pašu koalīcijas veidotāju rokās, sacīja Krapāne.

Neoficiāli zināms, ka Valsts prezidents, tiekoties ar "Vienotības" pārstāvi, premjeru Valdi Dombrovski, ZRP līderi eksprezidentu Valdi Zatleru un nacionālās apvienības VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētāju Raivi Dzintaru, izteikumos par ZRP šķeltniekiem bijis ļoti skarbs un paudis neizpratni, kāpēc viņi vēl nav nolikuši deputāta mandātus. Kāds ZRP pārstāvis portālam "Delfi" neoficiāli atzina, ka pat gadījumā, ja partiju pametušie deputāti tomēr strādātu ZRP Saeimas frakcijā, tas varētu nemainīt prezidenta Bērziņa nostāju, turklāt pret to varētu būt iebildumi arī vairākiem esošās ZRP frakcijas deputātiem un ministru amatu kandidātiem.

Dombrovskis otrdien pēc tikšanās Valsts prezidenta nostāju raksturoja daudz mērenāk - viņš norādīja, ka Bērziņš esot "samērā skeptisks" par sešu ZRP izstājušos deputātu uzticamību "reformu un tiesiskuma koalīcijai", kurai tieši šie deputāti var nodrošināt vairākumu parlamentā, tāpēc valdību veidojošo politiskie spēki otrdien turpinās strādāt, lai "pilnveidotu šo koalīcijas modeli".

Viņš gan neatklāja, ko ir iecerēts darīt topošās koalīcijas stiprināšanai, sakot, ka iespējamie risinājumi ir vairāki, bet komentēt tos varēšot tikai pēc kārtējām partiju sarunām. Dombrovskis uzvēra, ka šobrīd esot runa par esošā modeļa pilnveidošanu, nevis par jaunu partneru pieaicināšanu koalīcijā, atgādinot, ka pret Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) "sarkano līniju" ir novilkusi ZRP, bet pret apvienību "Saskaņas centrs" – nacionālā apvienība VL-TB/LNNK. "To mēs jau pēdējo nedēļu laikā esam daudz redzējuši," piebilda Dombrovskis.

Savukārt ZRP vadītājs eksprezidents Valdis Zatlers žurnālistiem sacīja, ka šobrīd faktiski ir 56 deputātu piekrišana "reformu un tiesiskuma koalīcijas" veidošanai. Eksprezidents uzsvēra, ka, lai gan šie seši deputāti ir izstājušies no ZRP, viņi tomēr ir guvuši vēlētāju atbalstu, tāpēc iespējamā 56 deputātu koalīcija būtu respektējama.

Tomēr viņš atturējās atbildēt, vai pats, būdams prezidents šādā situācijā, nominētu Dombrovski premjera amatam, norādot, ka Satversme paredz: Ministru Kabinetu sastāda persona, ko uz to aicina Valsts prezidents.

Zatlers uzsvēra, ka ZRP pirms vēlēšanām bija skaidro novilkusi "sarkano līniju" pret sadarbību ar ZZS, partijas vēlētājiem šī nostāja bijusi zināma un "savus vēlētājus mēs nemānīsim". Partijas līderis aicināja nesteigties ar secinājumiem, ka šāda nostāja varētu novest pie ZRP palikšanas opozīcijā.

Savukārt nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars žurnālistiem atzina, ka "maigi izsakoties, iespēju nav palicis daudz, bet mēs darīsim visu iespējamo, lai šo koalīcijas modeli saglabātu".

Jau otrdien partijas vispirms iekšienē un pēc tam kopā spriedīs par iespējamo risinājumu, bet trešdien plkst.11 paredzēta atkārtota tikšanās ar prezidentu Bērziņu. Tās dēļ atkal pārcelts valdības sēdes sākums – Valsts Kancelejas Komunikācijas departaments informē, ka sēde varētu sākties trešdien plkst.12:15.

Jau ziņots, ka topošās "reformu un tiesiskuma koalīcijas" partijas – "Vienotība", Zatlera reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība – otrdien pirms sarunām ar Valsts prezidentu parakstīja precizētu vienošanos par valdības veidošanu ar sešiem no ZRP aizgājušajiem deputātiem. Vienošanās paredz, ka no ZRP aizgājušais "sešinieks" savus kandidātus ministru amatiem nevirzīs, taču kopā ar "Vienotību" uzņemsies solidāru atbildību par bezpartejisko satiksmes ministru.

ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100. Taču svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ". Pēc "sešinieka" aiziešanas trīs partijām ir tikai 50 balsis, ar kurām nepietiek valdības apstiprināšanai.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) otrdien žurnālistiem norādīja, ka ministru amatu kandidātu saraksts, par kuru jau iepriekš vienojusies koalīcijas veidotāji, nemainīsies.

Vienošanās neparedz kādus citus amatu piedāvājumus grupas pārstāvjiem, tomēr "šķeltnieku" neformālais līderis Klāvs Olšteins pieļāva, ka būtu labi, ja kāds grupas pārstāvis varētu kļūt par kādas ministrijas parlamentāro sekretāru. Viņš norādīja, ka, piemēram, Gunārs Rūsiņš varētu ieņemt šo amatu Iekšlietu ministrijā.

Jaunā vienošanās paredz, ka visi seši "Olšteina grupas" deputāti, kas individuāli parakstījuši precizēto koalīcijas vienošanos, slēgs sadarbības līgumu arī ar ZRP. Olšteins skaidroja, ka līgumā deputāti apliecinās, ka piekrīt ZRP programmai un ir gatavi to pildīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!