Foto: EPA/LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš vēstulē ierosinājis pārcelt maijā plānoto Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila vizīti Latvijā, to trešdien LTV raidījumā "Panorāma" atzina prezidenta pārstāve Līga Krapāne.

Krapāne sacīja - ir lieki noliegt, ka šim lēmumam nav saistības ar starptautisko situāciju, taču sīkāk prezidenta lēmumu atteicās komentēt.

Vēstule esot parakstīta jau 17.martā, bet Kirilam tā tiks nodota ceturtdien. Krapāne gan norāda, ka vēstulē nav atsaukts ielūgums patriarham apmeklēt Latviju, bet gan ierosināts vizīti pārcelt. Vizīti varētu pārcelt, visticamāk, uz rudeni.

Raidījums norāda, ka Kirilam ir īpaša loma valsts prezidenta protokolā. Svinīgos pasākumos viņš Kremlī sēž līdzās prezidentam Vladimiram Putinam. Tāpat viņš regulāri dodas ārvalstu vizītēs un var nodot vēstījumus no Kremļa saimnieka.

Kirils izvairījies komentēt Ukrainas notikumus, taču nosodījis garīdzniekus, kas Kijevas Maidanā nostājās opozīcijas pusē, norāda LTV. Taču 2012.gada novembrī Kirils paudis satraukumu par nepilsoņu likteni un neonacisma atdzimšanu Latvijā, kā arī izteicās par krievu valodu kā otru valsts valodu. Šāda statusa noteikšana, viņaprāt, vairotu Latvijas starptautisko prestižu.

Iepriekš sabiedrību satrauca Bērziņa paziņojums, ka ielūgumu Putinam ierasties vizītē uz Latviju viņš nav atcēlis.

Patriarhs Kirils Latvijā vēl nav viesojies. 2010.gadā patriarhs pieņēma Valsts prezidenta Valda Zatlera uzaicinājumu apmeklēt Latviju, taču vizīti neīstenoja.

Savukārt 2012.gadā izskanēja runas, ka patriarhs varētu apmeklēt Latviju saistībā ar viņa grāmatas "Brīvība un atbildība" izdošanu latviešu valodā, taču arī tad plānotā vizīte nenotika.

2013.gada gada vasarā Kirils apmeklēja Igauniju, kur tikās ar Igaunijas premjerministru Andrusu Ansipu un Igaunijas luterāņu baznīcas arhibīskapu Andresu Poderu, kā arī iesvētīja jaunu pareizticīgo baznīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!