Foto: LETA

Lielais nepilsoņu skaits Latvijā nav labs signāls, taču masveida naturalizācija nebūtu pareizais šīs situācijas risinājums, tā intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" atzina Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Runājot par to, ka valsts simtgades pasākumos esot plānots pieņemt politiskus lēmumus, kas kalpotu kā pretimnākšana nepilsoņiem, prezidents atzina, ka runāts par dažādiem jautājumiem, taču konkrēti lēmumi un iniciatīvas šobrīd netiekot gatavotas un piedāvātas.

Viņš arī atgādināja par Augstākās tiesas savulaik lemto, ka masveida naturalizācija ir pretrunā ar Satversmi. "Domāju, ka neviens šādai kārtībai nepiekritīs, arī ne es kā prezidents," izteicās Vējonis.

Viņš gan atzina, ka Latvijā ir sabiedrības saliedētības problēmas un tieši šī iemesla dēļ tika izveidota speciāla ekspertu darba grupa, kas nāks klajā ar dažādiem priekšlikumiem. To varētu paveikt līdz rudenim, sprieda valsts galva.

Viņa ieskatā, aktīvāk būtu jādomā par pilsonības popularizēšanu, jo aptuveni 250 000 nepilsoņu neesot labākais signāls, taču arī masveida naturalizācija nebūtu pareiza.

Līdzīgu viedokli iepriekš pauda arī eksprezidents Valdis Zatlers, kurš sacīja, ka Latvijā patlaban ir ļoti labi sakārtoti likumi un pietiekami viegla nepilsoņu naturalizācijas kārtība, kuru nav nepieciešams mainīt. Viņš gan uzskata, ka jautājums par naturalizāciju drīzāk būtu jāskata bērnu un jauniešu kontekstā, vienlaikus izprotot, ka ne visi vēlēsies iegūt Latvijas pilsonību.

Tikmēr bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis norādīja, ka tas esot prezidentu līmeņa cienīgs jautājums, skaidrojot, ka bijušajām un esošajai valsts galvai pie tā būs "ļoti nopietni jāatgriežas".

Eksprezidenta Andra Bērziņa sekretāre Daina Bāra norādīja, ka Bērziņš pagaidām nav formulējis stingru viedokli šajā jautājumā, tomēr, viņa ieskatā, diskusijas ir nepieciešamas, taču to nedrīkst darīt pārlieku strauji.

Kā ziņots, "Latvijas Avīze" vēsta, ka diskusija par naturalizāciju notikusi Simtgades padomē, kur darbojas Valsts prezidents Raimonds Vējonis kopā ar eksprezidentiem. Kā vēsta laikraksts, padomes pārstāvji esot apgalvojuši, ka par konkrētiem risinājumiem runāt esot pāragri.

Arī Valsts prezidenta kancelejā izveidotā ekspertu grupa meklē dažādus risinājumus, piemēram, valodas lietošana sabiedriskajā telpā, norāda laikraksts.

Ekspertu grupa arī analizēšot iespējas samazināt nepilsoņu skaitu, īpaši attiecībā uz bērniem. Kā laikrakstam apgalvoja ekspertu grupas vadītāja Liesma Ose, varot būt runa par Latvijā dzimušajiem bērniem vai arī atsevišķiem naturalizācijas atvieglojumiem, bet ne par pilnīgu nepilsoņa statusa atcelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!