Foto: LETA

Noraidīt ielūgumu uz 9.maija svinībām Maskavā par godu Otrā pasaules kara beigu gadadienai var jebkurā laikā, trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu ( V) žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

""Nē" var pateikt jebkurā laikā. Vēl līdz 9.maijam ir vairāk laika nekā nepieciešams," viņš teica.

Prezidents trešdien uzaicinājumu uz 9.maija svinībām pārrunājis arī ar Straujumu. "Jā, mēs to pārrunājām, arī ar ārlietu ministru. Un konkrēta atbilde tiks iedota tuvākajā laikā," viņš pauda.

Taujāta, vai Straujuma varētu doties uz Maskavu Bērziņa vietā, premjere atbildēja, ka "es personīgi negatavojos, manā darba kārtībā nav šis jautājums".

Uz jautājumu, kad tiks pieņemts lēmums par atteikumu vai došanos uz svinībām, prezidents uzsvēra, ka "tā nav sacensība, un šis jautājums ātri vai vēli būs jāizvērtē. Un Latvijai tomēr ir tā sarežģītība, ka tā ir Eiropas Savienības Padomē prezidējošā valsts. Tur, acīmredzot, ir tā atbilde šajā jautājumā".

Jau ziņots, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība") otrdien pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem norādīja, ka lēmums par to, vai Bērziņš apmeklēs 9.maija pasākumus Maskavā tiks pieņemts savlaicīgi "saprātīgos diplomātiskos termiņos, kas nav katra otrā diena, bet gan vairākas nedēļas", ņemot vērā Latvijas prezidentūru ES Padomē.

Šogad Krievija ielūgumus uz svinībām izsūtīja laikā, kad tās starptautiskais tēls un attiecības ar citām valstīm ir iedragājusi Krimas aneksija un atbalsts prokrieviskajiem separātistiem Ukrainas austrumos.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite jau paziņojusi, ka uz Maskavā plānotajām svinībām nedosies. Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, visdrīzāk, neapmeklēs 9. maija pasākumus Maskavā par godu 70.gadadienai kopš Padomju Savienības uzvaras pār nacistisko Vāciju 1945.gadā.

1.janvārī sākās Latvijas prezidentūra ES Padomē, kuras laikā norisināsies aptuveni 200 dažāda līmeņa un satura pasākumu. Prezidentūra ilgs pusgadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!