Foto: LETA
Galīgais lēmums par veidu, kādā nākotnē varētu tikt finansēta veselības aprūpes sistēma, vēl nav pieņemts, tāpēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa komentāri par šo tēmu pagaidām būtu pāragri, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts pirmā persona gan ir pārliecināta, ka diskusijas un lēmums par efektīvāko risinājumu papildus finansējuma piesaistei ir jābalsta rūpīgi veiktā analīzē, izvērtējot un uzklausot visu iesaistīto pušu argumentus.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītās veselības darba grupas uzdevums ir rast papildu finansējuma avotus veselības nozarei, lai nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumus un padarītu tos pieejamākus ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

Pēc Kučinska paustā, jaunākais plāns paredz, ka ikviens iedzīvotājs būtu apdrošināts un, ja valdība negrib pazaudēt atbalstu no Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, koalīcijai tiks piedāvāts variants apdrošināšanas polises summu noteikt konstantu, piemēram, 20 eiro mēnesī. Darba grupa sliecoties atbalstīt priekšlikumu apdrošināšanas polisei noteikt konkrētu summu, taču tas nenozīmējot, ka šo summu nevarēs diferencēt.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pagājušajā nedēļā aģentūrai LETA sacīja, ka par veselības aprūpes finansējumu diskusijas vēl turpinās, un pašlaik nav vienošanās par kādu konkrēti modeli. Taujāta par iespēju ieviest atsevišķu maksājumu par obligāto veselības apdrošināšanu, politiķe norādīja, ka joprojām uzskata, ka varētu veidot sasaisti ar esošo nodokļu nomaksu, bet jaunu maksājumu noteikt tiem, kuri nemaksā nodokļus. Šāds maksājums varētu neattiekties uz atsevišķām iedzīvotāju grupām, kuri ir attaisnotie nodokļu nemaksātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!