Foto: F64

Vērojot situāciju valdībā, Valsts prezidents Andris Bērziņš secinājis, ka tā ir nobriedusi konstitucionālajām reformām, ceturtdien telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja prezidents. Prezidents uzskata, ka ministrus būtu jāizvēlas premjeram un līdz rudenim būtu jāizstrādā priekšlikumi reformai.

"Valdības veidošanai ir jābūt pavisam citam pamatam," sacīja prezidents, norādot, ka situācija valdība liecina, ka konstitucionālā reforma ir pilnībā nobriedusi un bez izmaiņām tālāk iet nevar. "Mans uzskats, ka tas [valdības veidošanas modelis] jāpietuvina tiem daudzajiem piemēriem, kad premjers tiek iecelts parlamentā un premjers izvēlas ministrus," raidījumā sacīja Bērziņš.

Šobrīd koalīcijas partijas pašas vienojas, kura kādu sfēru pārraudzīs, bet izvirzītos ministrus atbalsta Saeima balsojumā. Premjeru nominē prezidents.

Pie izmaiņām jau strādā neliela darba grupa, un rudenī gaidāmi skaidri reformas pieteikumi. "Esošā situācija pilnīgi to rāda, ka ministri aizmirst to, kas viņi ir," sacīja prezidents, bilstot, ka daži stādā vien partijas reitingu celšanai.

Ceturtdienas rītā Bērziņš kārtējo reizi kritizēja valdību, sakot : "Esošā situācija ir ārprāta murgi."

Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja konstitucionālo tiesību eksperte Ilma Čepāne ( V) portālam "Delfi" teica, ka pagaidām ar reformas būtību nav iepazinusies, tomēr atzina, ka arī atbilstoši pašreizējai kārtībai prezidents ir spiests izvēlēties tikai to premjera amata kandidātu, kuram Saeimā ir garantēts atbalsts.

"Tas ir formāls pienākums, iepriekš komunicējot un noskaidrojot, kuram [premjera amata] kandidātam būs atbalsts. Viņš pats nevar izvēlēties," pauda Čepāne.

Savukārt Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis portālam "Delfi" atzina, ka nav pārliecināts, ka prezidenta minētā konstitucionālā reforma būs dzīvotspējīga un mainīs situāciju.

"Ja premjeram būtu tiesības izvēlēties ministrus, koalīcijā ietilpstošās partijas neakceptētu Ministru prezidenta kandidātu, līdz nebūtu izrunātas un apstiprinātas visu ministru kandidatūras. Tas nozīmē, ka pēc būtības nekas nemainītos, salīdzinot ar pašreizējo situāciju," pauda RP frakcijas vadītājs.

Viņš arī piebilda - tiesības premjeram vienpersoniski izvēlēties ministrus būtu saprotamas tikai tad, ja viņš būtu guvis visas tautas atbalstu tiešajās vēlēšanās.

Tomēr RP politiķis neskopojās ar asiem vārdiem pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim ( V) un aicināja viņu mainīt savu darba stilu un rīkoties kā vadītājam un "vienot savu ministru komandu, nevis šķelt", kā arī izdiskutēt domstarpības koalīcijas iekšienē, nevis nodarboties ar publiskiem pārmetumiem savas valdības ministriem.

"Ja premjers nevēlas, lai 2014.gadā pārliecinošu vairākumu Saeimā iegūtu "Saskaņas centrs" (SC), viņam jāmaina darba stils un jāsāk vadīt koalīcija," norādījis RP politiķis.

Viņš norāda - ir radies priekšstats, ka no visas valdības deklarācijas, kurā iekļauti visu ministriju darbības uzdevumi un sasniedzamie mērķi, premjeru interesējot vienīgi eiro ieviešana.

Jau vēstīts, ka nesaticība valdībā vērojama jau ilgāku laiku, īpaši pastiprinoties pēc vairāku ministru demisijas pieprasījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!