Foto: Saeimas administrācija
Valsts prezidents Andris Bērziņš šo ceturtdien sasaucis vēl vienu ārkārtas Saeimas sēdi, kuras darba kārtībā iekļauti 36 jautājumi, tostarp par mediju patieso īpašnieku atklāšanu, misijas Afganistānā pagarināšanas tiesību uzticēšanu Ministru Kabinetam un "nodokļu amnestiju" par ārvalstīs gūtiem ienākumiem, liecina pirmdien izsludinātā Saeimas sēdes darba kārtība.

Kā zināms, kopš vēlētāji referendumā nolēma atlaist 10.Saeimu, līdz jaunievēlētā parlamenta sanākšanai Saeimas sēdes sasauc un darba kārtību nosaka Valsts prezidents.

Ceturtdien sasauktās sēdes darba kārtībā prezidents iekļāvis grozījumus preses likumā, kas paredz lielāku atklātību mediju īpašnieku struktūrā, liekot tos atšifrēt līdz fiziskajām personām. Deputātiem par šiem grozījumiem būs jālemj trešajā, galīgajā lasījumā.

Saeima arī lems, vai piekrist valdības iecerei pārdalīt 6 153 830 latu no Finanšu ministrijas budžeta apakšprogrammas "Valsts parāda vadība" veselības aprūpei. Tā kā tas tiek darīts uz budžeta apropriācijas rēķina, valdībai nepieciešama parlamenta piekrišana.

Parlaments arī skatīs grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli, kas cita starpā paredz, ka maksātāji, kas 2008.-2010. gadā nodokli no ārvalstīs gūtajiem ienākumiem ir nomaksājuši pēc 25% likmes, iesniedzot precizētu deklarāciju, būs tiesīgi saņemt pārmaksātā nodokļa atmaksu. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Tāpat parlaments izskatīs piecu deputātu sagatavotu likumprojektu, kas paredz līdz jaunās Saeimas sanākšanai, bet ne ilgāk kā līdz nākamā gada 1.janvārim, deleģēt Ministru Kabinetam tiesības pagarināt Latvijas karavīru misiju Afganistānā. Kā skaidro likumprojekta iesniedzēji, pašreizējais NATO ISAF misijas termiņš beidzas 13.oktobrī, taču ANO Drošības padome vēl nav pieņēmusi lēmumu to pagarināt, līdz ar to par šo jautājumu nevar lemt arī Latvijas parlaments. Deputāti norāda, ka iepriekšējo gadu pieredze liecina – ANO DP var lēmumu pieņemt pēdējā brīdī, kas savukārt var sakrist ar laiku, kad Latvijā 10.Saeima nodos pilnvaras jaunievēlētajai 11.Saeimai un līdz ar to operatīva parlamenta sēžu sasaukšana var būt apgrūtināta. Tāpēc deputāti rosina drošības pēc deleģēt valdībai pilnvaras pagarināt misiju.

Tāpat Saeima galīgajā lasījumā lems par grozījumiem likumā par obligāto transportlīdzekļa vadītāja civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, kas cita starpā paredz, ka cietušā transportlīdzekļa īpašnieks atlīdzību par zaudējumiem varēs saņemt pie sava apdrošinātāja. Šos grozījumus savulaik asi kritizēja apdrošināšanas brokeri.

Galīgajā lasījumā deputātiem būs jāizskata plaši grozījumi Enerģētikas likumā, kas skar gan atjaunojamos energoresursus, gan arī energoapgādes komersantu licencēšanas un citus jautājumus.

Otrajā lasījumā deputāti vētīs valdības piedāvātos grozījumus , kas paredz uzlabot nodokļu saistību izpildi.

Savukārt pirmajā lasījumā deputāti lems par valdības atkārtoti virzīto likumprojektu paketi, kas paredz nāvessoda pilnīgu atcelšanu Latvijā, kā arī Ministru Kabineta iesniegtos grozījumus Aizsargjoslu likumā, kas paredz, ka aizsargjoslas platumam ap vēja elektrostacijām būs jābūt 1,5 reizes lielākai nekā elektrostacijas augstumam no zemes virsmas līdz būves augstākajam punktam.

Deputāti arī lems, vai nodot komisijām valdības sagatavoto likumprojektu paketi, kas paredz bezmantinieku mantas atsavināšanas funkciju, kreditoru prasījumu apmierināšanu un pēc atsavināšanas atlikušo finanšu līdzekļu ieskaitīšanu valsts budžeta ieņēmumos nodot zvērinātu tiesu izpildītāju kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!