Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien tiksies ar vairākām 12.Saeimā ievēlētajām partijām, lai pārrunātu jaunās valdības veidošanu.

Kā ierasts, prezidents vispirms tiksies ar partiju, kas ieguva lielāko mandātu skaitu 12.Saeimā, bet sarunas noslēgsies ar politisko spēku, kam būs mazākais balsu skaits jaunajā parlamenta sasaukumā.

Šodien plkst.11 prezidents tiksies ar partijas "Saskaņa" pārstāvjiem, plkst.12.30 - ar "Vienotības" politiķiem, plkst.14 - ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), bet 15.30 - ar nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai''/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvjiem.

Tāpat šodien plkst.9 Saeimā notiks arī pašreizējo koalīcijas partneru - "Vienotības", ZZS un VL-TB/LNNK - trīspusējā tikšanās. Vēl šodien, kā ierasts, plkst.14.30 Saeimā notiks arī koalīcijas padomes sēde. Savukārt rīt plkst.9 prezidentam paredzēta tikšanās ar Latvijas Reģionu apvienības pārstāvjiem, bet plkst.10.30 ar partijas "No sirds Latvijai" politiķiem.

Bērziņš intervijā telekanāla LNT raidījumam "900 sekundes" jau izteicās, ka otrdien varētu tikt nosaukts Ministru prezidenta amata kandidāts. Valsts prezidents atzina, ka, ja partijas būs vienojušās par nākamo premjeru virzīt pašreizējo Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), viņš šo lēmumu atbalstīs un viņu nominēs.
Pašreizējās koalīcijas partneri jau pauduši, ka atbalsta Straujumas kandidatūru premjera amatam arī jaunajā valdībā.

Nedēļas sākumā koalīcijas partijas vienojušās, ka "Vienotībai" jaunajā valdībā varētu būt sešas atbildības jomas, ZZZ - piecas, bet nacionālajai apvienībai - četras. Starp šīm atbildības jomām ir ministriju vadīšana, kā arī premjera un Saeimas priekšsēdētāja amats.
Lielākās domstarpības līdz šīm bija par to, kas pārraudzīs Satiksmes ministriju (SM), tāpat vairākas partijas vēlas uzņemties atbildību par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Vēl arī nav panākta vienošanās, kurš uzņemsies Ekonomikas ministrijas vadību. Vienojoties par šīm ministrijām, būs iespējamas raitākas sarunas gan par citām atbildības jomām, gan par vietu sadalījumu Saeimas Prezidijā.

Koalīcijas partneri oficiāli pauduši, ka "Vienotībai" jaunajā valdībā varētu būt premjera, finanšu ministra un ārlietu ministra amats, ZZS varētu turpināt vadīt Zemkopības ministriju, Labklājības ministriju un Aizsardzības ministriju, bet VL-TB/LNNK - Kultūras ministriju.
Savukārt uz VARAM, kā arī SM vadību pretendē vairākas partijas. VL-TB/LNNK arī izteikusies, ka gribētu turpināt vadīt visas līdzšinējās ministrijas, tāpat starp partijas prioritātēm ir arī Izglītības un zinātnes ministrija, kā arī Iekšlietu ministrija, bet ZZS savā pārziņā gribētu pašreizējās ministrijas, kā arī VARAM un SM.

VL-TB/LNNK paudusi viedokli, ka koalīcija būtu jāpaplašina, piesaistot Latvijas Reģionu apvienību, tomēr pašreizējie valdības partneri tam nepiekrīt. Līdz ar to koalīcija, visticamāk, turpinās darbu tādā pašā sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!