Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš varētu doties uz Maskavu vai nu pirms vai pēc 9.maija, kad paredzētas vērienīgas Uzvaras dienas svinības.

Viņš otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja: "Es neizslēdzu, ka jādodas būs, bet vai nu ātrāk vai vēlāk".

Bērziņš izteicās, ka viņam ir tikpat gadu, cik šim notikumam, un antihitleriskās koalīcijas uzvara pār Vāciju ir viņu, tāpat kā daudzus, ietekmējusi. Šobrīd viņam esot uzlikta atbildība darīt visu, lai tādas situācijas un pasaules kari vairs neatkārtojas.

No Bērziņa teiktā izrietēja, ka tad, ja tā būtu viņa paša izvēle, viņš uz Maskavu nedotos, taču zināmus pienākumus uzliekot Latvijas prezidentūra ES Padomē.

Jau vēstīts, ka prezidents iepriekš izteicies: viņam lēmums par to, vai piedalīties 9.maija "uzvaras dienas" svinībās Krievijas galvaspilsētā Maskavā, "ir bijis visu mūžu iekšā".

Prezidents lēmumu par to, vai atsaukties Krievijas uzaicinājumam, ir pieņēmis, taču publiski to vēl neatklāj, jo par lēmumu sākotnēji informēs uzaicinātājvalsti. Aģentūra LETA, atsaucoties uz savā rīcībā esošu informāciju, iepriekš vēstīja, ka Bērziņš uz Maskavu nedosies, kā to jau iepriekš mudinājis vairums Latvijas politiķu.

Prezidents pēc Saeimā notiekošajām diskusijām par ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos atzina, ka personīgi ir pieņēmis lēmumu, vai doties vai nedoties uz 9.maija svinībām.

"Man tas lēmums ir bijis visu mūžu iekšā," viņš sacīja.

Prezidents arī norādīja, ka par savu lēmumu sākotnēji informēs uzaicinātājvalsti un tikai tad paziņos publiski.

Jautāts par laiku, kad tas varētu notikt, prezidents sacīja - "kad dzīve rādīs, kad tas ir nepieciešams, jo es neesmu viens šajā spēlē".

Kā ziņots, Krievija jau sākusi gatavoties vērienīgām svinībām, pieminot 70.gadadienu kopš nacistiskās Vācijas sagrāves Otrajā pasaules karā, un uz Maskavā paredzēto ceremoniju vizītēuzaicinājusi arī Latvijas Valsts prezidentu Bērziņu.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne iepriekš, jautāta, vai Bērziņš plāno doties uz 9.maija pasākumiem Maskavā, sacīja, ka "ir pietiekami daudz laika, lai izvērtētu situācijas attīstību un pieņemtu lēmumu".

Jau ziņots, ka starp Maskavas uzaicinātajiem viesiem ir gan ASV prezidents Baraks Obamagan Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!