Foto: LETA

Saeima nolēma nenodot izskatīšanai komisijās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputātu rosinātos grozījumus likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā un Saeimas Kārtības rullī, kas paredz aizliegt savienot Saeimas deputāta un ministra pienākumus.

"Iedomāsimies, ja tiesnesis būtu deputāts? Protams, tas nav pieļaujami," uzsvēra Juris Viļums (LRA), skaidrojot, ka nav pieļaujams, ka Saeimas deputāts vienlaicīgi ir Ministru kabineta (MK) loceklis. "Ir grūti uz diviem krēsliem sēdēt, bet ir viegli uz diviem krēsliem gulēt."

"Domāju, ka mums patiešām ir jāļauj strādāt Ministru kabineta locekļiem neatkarīgi un jāspēj pildīt savi pienākumi, un jāspēj arī atskaitīties parlamentam par saviem padarītajiem darbiem un, protams, nepadarītajiem," aicināja deputāts.

Savukārt Edvards Smiltēns (V) skaidroja, ka tas princips, ka ministrs reizē var būt arī Saeimas deputāts ir ierakstīts Satversmē. "Līdz ar to, ja mēs vēlamies kaut ko mainīt, jāsāk no pareizā gala – Satversme un tālāk citi likumi," uzsvēra Smiltēns.

Abus saistītos likumprojektus Saeima neatbalstīja.

LRA deputāti – Dainis Liepiņš, Inga Bite, Mārtiņš Šics, Mārtiņš Bondars, Viļums – likumprojekta anotācijā skaidrojuši, ka šobrīd saskaņā ar likumu, ja Saeimas loceklis tiek iecelts Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra vai valsts ministra amatā, Saeimas loceklim ir tiesības vienlaikus ieņemt gan MK locekļa amatu, gan Saeimas locekļa amatu.

Taču, lai sekmīgi ritētu darbs Saeimā, "ir nepieciešama un tiek prasīta maksimāla noslodze no visiem simt deputātiem", uzsvērts likumprojektā.

Grozījumi likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā un Saeimas Kārtības rullī paredzēja noteikt, ka Saeimas loceklis reizē nevar būt MK loceklis.

Likumprojekta autori paredzēja, ja grozījumi stāsies spēkā, paaugstināsies MK un Saeimas darba efektivitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!