Foto: LETA

Vairāki Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) deputāti parakstījuši un iesniegušu Saeimā grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, ka paredz, ka priekšvēlēšanu aģitācija veicama latviešu valodā.

Grozījumi paredz likumu papildināt ar pantu "Priekšvēlēšanu aģitācijas valoda", kas nosaka to, ka "priekšvēlēšanu aģitācija tiek veikta valsts valodā".

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, līdz ar grozījumiem tiek iedzīvināts tas, kas jau noteikts Satversmes ceturtā panta pirmajā teikumā: "Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda."

Tāpat anotācijā atgādināts, ka Satversmes preambulā rakstīts, ka "1918. gada 18. novembrī proklamētā Latvijas valsts ir izveidota, apvienojot latviešu vēsturiskās zemes un balstoties uz latviešu nācijas negrozāmo valstsgribu un tai neatņemamām pašnoteikšanās tiesībām, lai garantētu latviešu nācijas, tās valodas un kultūras pastāvēšanu un attīstību cauri gadsimtiem, nodrošinātu Latvijas tautas un ikviena brīvību un sekmētu labklājību".

Grozījumu autori uzskata, ka likumprojekts paplašinās latviešu valodas kā valsts valodas lietošanu. Vienlaikus tiks palielināta vēlētāju atbildība pienācīgi apgūt latviešu valodu.

Kā skaidrots anotācijā, līdz ar grozījumiem Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā nepieciešams pieņemt grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, nosakot atbildību par valsts valodas nelietošanu priekšvēlēšanu aģitācijā.

NA sagatavotie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz, ka par valsts valodas nelietošanu priekšvēlēšanu aģitācijā, uzliek naudas sodu fiziskai personai no simts līdz septiņsimt eiro, bet juridiskai personai no piecsimt līdz piectūkstoš eiro.

Likumprojektus Saeimā iesnieguši vairāki NA deputāti: Raivis Dzintars, Gaidis Bērziņš, Aleksandrs Kiršteins, Einārs Cilinskis un Rihards Kols.

Saskaņā ar likumu priekšvēlēšanu aģitācija ir "politiskās partijas, politisko partiju apvienības, vēlētāju apvienības vai deputāta kandidāta reklamēšana plašsaziņas līdzekļos vai citādā veidā, ja tā satur tiešu vai netiešu aicinājumu balsot par vai pret kādu politisko partiju, politisko partiju apvienību, vēlētāju apvienību vai deputāta kandidātu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!