Foto: DELFI

Gadu mijā aptuveni 200 Latvijas trešā mazākā novada – Mērsraga – pensionāru saņēmuši Latvijas Zemnieku savienības (LZS) Mērsraga nodaļas vadītāju parakstītu apsveikumu kopā ar 10 eiro banknoti. "Mani aizskāra tas, ka kāds domā tā "nopirkt" manu mammu un vēl daudzus citus," portālam "Delfi" raksta kāda Mērsraga iedzīvotāja.

Viņa vēlējās palikt anonīma, jo "dzīve mums šeit nav viegla jau bez tā visa".

Kopā ar apsveikumu un naudu pensionāriem dalīti arī Mērsraga ostas reklāmas bukleti. Apsveikumu parakstījis LZS Mērsraga nodaļas vadītājs Jānis Budreika, viņa vietnieks Dzintars Ceravs, kā arī pensionāru apvienība "Baltā bura".

Mērsraga ostas pārvaldnieks Budreika naudas dāvināšanā iedzīvotājiem pusgadu pirms pašvaldību vēlēšanām gan neko neētisku nesaskata. "Neko pārkāpis neesmu, par sevi aģitējis neesmu," sarunas laikā ar portālu "Delfi" viņš atkārto vairākas reizes. Tāpat politiķis pauž izbrīnu, ka žurnālistiem nav nekā cita, ko darīt. "Ja cilvēki apsveic pensionārus, vai tad tas ir slikti?"

Budreika apgalvo, ka Mērsraga ostas reklāmas bukletus izgatavojis par savu naudu, "lai cilvēki redzētu, kā tā izskatās, jo osta pagājušajā gadā tika apmelota". Šāda, Budreikas skatījumā negatīva, informācija bijusi publicēta "Talsu Vēstīs" un "Mērsraga Avīzē". "Lai veidotu pozitīvu tēlu Mērsraga lielākajam nodokļu maksātājam," viņš skaidro. Lai gan esot izskanējis, ka lielākais nodokļu maksātājs novadā esot skola, ostā strādājošie uzņēmēji kopumā nodokļos samaksājot ap trīs miljoniem eiro.

Savukārt attiecībā uz apsveikumos iekļauto naudu ostas pārvaldnieks skaidro: "Mēs ar cilvēkiem sametāmies, iedevām pensionāriem no 70 [gadu vecuma] un uz augšu, nešķirodami ne pēc deguniem, ne pēc kā." Viņš apgalvo, ka "cilvēki ir ļoti apvainojušies par visām šīm ķengām [žurnālistu interesi], viņi ir šokā". Tradīcija Ziemassvētkos sveikt pensionārus pastāvot jau gadiem ilgi. "Mēs jau pagājušajā gadā viņus sveicām, sametāmies, lai nopirktu konfektes, cepumus, paši taisījām paciņas," viņš stāsta. Pēc lūguma precizēt, kas ir tie cilvēki, kas "sametušies" dāvanām Budreika paskaidro, ka tie ir partijas kolēģi.

Uz atgādinājumu par tuvo vēlēšanu laiku Budreika atbild: "Es jau pa televizoru nereklamējos." Viņš ir arī sašutis, ka novada interneta vietnē visu laiku redzams viens un tas pats cilvēks, kurš piedalīsies vēlēšanās un regulāri redzams "visās avīzēs". Ar to ostas pārvaldnieks domā Mērsraga novada pašvaldības vadītāju, jo, piemēram, Rojas vai Engures novadā tā neesot. "Cilvēkus tā taču var diezgan viegli nozombēt," bažījas Budreika.

Kā piemēru viņš min gadījumu, kad kopā ar satiksmes nozares pārstāvjiem, ieskaitot par nozari atbildīgo ministru Uldi Auguli (ZZS), bijis Baltkrievijā, un Latvijā plosījusies vētra. Tās laikā Mērsragā nogruvusi privāta piestātne, un vienīgais, ko osta varējusi darīt, ir aizliegt to ekspluatēt. "Ak tu, Dievs! Es te atkal biju slavens pa visu Latviju," viņš atminas, norādot uz publikāciju "Talsu Vēstīs". Budreika jau vērsies tiesā pret Mērsraga domes mēru par godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu, ko apelācijas instancē trešdien skata Kurzemes apgabaltiesa.

Mērsraga novada mērs Lauris Karlsons portālam "Delfi" apliecina, ka Budreika pret viņu vērsies tiesā, tomēr noraida strīda saistību ar banknošu skandālu. Tiesa gan, Karlsons ir informēts par Mērsraga ostas pārvaldnieka izplatītajiem apsveikumiem, jo novads ir mazs, tādēļ ziņas par personīgi nogādātajiem apsveikumiem pensionāriem izplatījušās ātri. "Cilvēki pie manis jau kopš decembra nāk," apgalvo mērs.

Pēc viņa stāstītā, tiesvedība saistīta ar viņa izteikto kritiku par Budreikas darbu. Kritika bijusi saistībā ar ceļu uz jūru, kas ostas paplašināšanās laikā pazudis un ko nevar atjaunot, jo blakus ir grunts savākšanas teritorija, kur atrasties ir bīstami. Pirms desmit gadiem pārvaldnieks pašvaldībā saskaņojis norobežojoša žoga izbūvi, bet tas vēl ar vien nav izveidots.

Latvijas Zemnieku savienības līdzpriekšsēdētājs Augusts Brigmanis portālam "Delfi" teic: "Manā praksē tādi gadījumi nav bijuši." Viņš atzīst, ka šādai rīcībai pat negriboties ticēt. "Par savu naudu, protams, katrs var darīt, ko vēlas, bet likumā noteiktā kārtībā." Brigmanis gan piebilst – ja LZS Mērsraga nodaļas rīcība saistīta ar labdarību, tad nekā nosodāma tajā neesot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!