Foto: Shutterstock

Pacientiem ar aizdomām par vēzi paredzētās "zaļā koridora" sistēmas ieviešana sākusies veiksmīgi, taču tā vēl ir pilnveidojama, šodien pārrunāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vadība ar Veselības ministrijas (VM) pārstāvjiem.

Kā informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa, pašlaik, izmantojot "zaļo koridoru", ar aizdomām par onkoloģisku slimību uz konsultāciju Latvijas Onkoloģijas centrā katru nedēļu ierodas vidēji 68 pacienti, no kuriem aptuveni 72 % onkoloģiskā diagnoze tiek apstiprināta, bet 28 % aizdomas neapstiprinās. Pērn oktobrī, kad "zaļais koridors" sāka darbību, sadalījums bija citāds, proti, onkoloģiska slimība tika atklāta nepilniem 60 % pacientu, jo liela daļa pacientu uz konsultāciju pie speciālista ieradās neizmeklēti.

Ministru kabineta noteikumi, kas regulē "zaļā koridora" darbību, nosaka, ka aizdomu gadījumā par onkoloģisku slimību ģimenes ārstam pacients vispirms jānosūta uz visiem nepieciešamajiem diagnostiskajiem izmeklējumiem un tikai pēc tam – jau ar izmeklējumu rezultātiem un ģimenes ārsta nosūtījumu rokās – pacientam jādodas uz konsultāciju pie onkoloģijas speciālista, lai ceļš līdz diagnozei un ārstēšanai būtu ātrāks.

Pašlaik gadījumu skaits, kad pacients ierodas uz konsultāciju neizmeklēts, ir ievērojami sarucis, par ko atzinība tiek veltīta speciālā tālruņa administratoru ieguldītajam izglītojošajam darbam, skaidrojot ģimenes ārstiem un pašiem pacientiem, kas ir nepieciešams, lai pacients varētu izmantot "zaļo koridoru".

Gan slimnīcas, gan ministrijas pārstāvji pauda pārliecību, ka daudzas problēmas, kas saistītas ar nepamatotu pacientu iekļūšanu "zaļajā koridorā", atrisinās "e-veselības" ieviešana. Daudz tika runāts par tehniskajiem risinājumiem, kā ar "e-veselības" starpniecību varētu atvieglot pacientu pieteikšanu "zaļajam koridoram", piemēram, ar sistēmas starpniecību nosūtot ārstniecības iestādei gan ģimenes ārsta nosūtījumu, gan izmeklējumu rezultātus, papildināja Lietiņa.

"Zaļais koridors" ir sistēma, kas kopš pagājušā gada 1. oktobra pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku slimību ļauj desmit darba dienu laikā saņemt speciālista konsultāciju, tikpat ātri tikt arī uz nepieciešamajiem diagnostiskajiem izmeklējumiem, un, ja aizdomas par vēzi apstiprinās, mēneša laikā no pirmās speciālista konsultācijas sākt ārstēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!