Foto: aaltopro.fi
Somijas un Latvijas studentu spēju un kvalitātes līmenis ir vienāds, toties pasniedzēju sagatavotības ziņā Ziemeļvalsts augstākās izglītības iestādes ir vairākus soļus priekšā, sarunā ar portālu "Delfi" stāsta Ālto Universitātes profesors un dizaina fabrikas koncepta autors Kalevs Ekmans, kurš šī gada septembrī ieguva Pasaules Kultūras padomes balvu par fundamentālu ieguldījumu cilvēces attīstībā.

Ekmana izstrādātais dizaina fabrikas koncepts paredz eksakto zinātņu studentu studiju procesu brīvā un nepiespiestā gaisotnē, reizēm vienkārši dzerot kafiju un strādājot pie inženierzinātņu projektiem kopā ar uzņēmējiem. Latvijā līdzīgu ideju 2014. gadā sāka realizēt Rīgas Tehniskā universitāte (RTU).

Profesors uzskata, ka viņa lolotais dizaina fabrikas koncepts nav piemērojams tikai eksaktajās un dabas zinātnēs, bet ir jāievieš arī sociālo un humanitāro zinātņu jomās. Sarunā, komentējot Eiropas augstākās izglītības pārvaldības principus, viņš uzsver, ka nav apmierināts ar to, kādām metodēm šobrīd universitātes Eiropā sagatavo studentus.

"Runa ir par mērķiem un to, ko vēlamies sasniegt. Tradicionālais universitātes koncepts ir ļoti vecs, jūs varbūt esat redzējis pie sienām simtiem gadu vecas gleznas, kurās redzams profesors, kurš sēž savā tronī, deklamē savu gudrību, bet mācekļi visu vārds pa vārdam cītīgi pieraksta. Tajā laikā tas bija racionāli, jo, nu, nebija tādas drukātās grāmatas, vienkārši vajadzēja nolasīt pasniedzēja pierakstus. Pārsteidzoši, bet šāda mācīšanas metode aizvien ir ļoti izplatīta, neskatoties uz to, ka ir kardināli mainījušās tehnoloģiju sniegtās iespējas," saka profesors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!