Foto: Publicitātes foto
Aprīļa beigās Valmierā, Vidzemes augstskolā, norisināsies virtuālās un papildinātās realitātes programmēšanas un izstrādes maratons, kur būs sastopami jomas eksperti un pieejams nepieciešamais aprīkojums un tehnoloģijas, portālam "Delfi" pastāstīja pasākuma organizētājs Ainārs Kļaviņš.

Laikā no 27. līdz 29. aprīlim Vidzemes Augstskolā (ViA), notiks virtuālās un papildinātās realitātes programmatūras izstrādes radošā darbnīca "AR/VR Hackathon 2018". Tas ir notikums, uz kuru tiek aicināti programmētāji, grafikas un interfeisa dizaineri, projektu vadītāji un citi interesenti, lai vienotos intensīvā domāšanas un radīšanas sprintā ar mērķi radīt ko jaunu, iemācīties ko nezināmu un apmainīties ar pieredzi.

Labākajām "AR/VR Hackathon" komandām ir paredzētas balvas – simpātiju balva no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Valmieras biznesa inkubatora, labākās idejas autoriem uzņēmuma "Overly" veicināšanas prēmija 500 eiro vērtībā.

Pasākuma organizētājs un viens no "Overly" īpašniekiem Ainārs Kļaviņš uzskata, ka Latvijā virtuālās realitātes jomā ir liels potenciāls: "Lai to attīstītu un veicinātu mēs esam gatavi dot visu, kas mums ir. Specifisku, grūti iegūstamu tehniku, gadu gaitā sakrātās zināšanas. Mēs gribam, lai mūsu valsts ir spēcīga šajā jomā un aicinām visus līdzdarboties – vai tie būtu programmatūras izstrādātāji, 3D mākslinieki, grafiskie dizaineri, vai ideju ģeneratori, kas zina ko grib panākt un meklē komandu savu plānu īstenošanai."

Radošajā darbnīcā piedalīsies pazīstamais virtuālās realitātes nozares guru Tronds Nilsens no Sietlas – viņš darbosies gan kā mentors, gan arī kopā ar citiem industrijas ekspertiem vērtēs komandu sniegumu.

"Es aicinu piedalīties ikvienu tehnoloģiski domājošu entuziastu. Strādāt virtuālās un papildinātās realitātes jomā ir ļoti aizraujoši. Pie mums nāk cilvēki ar savām idejām, nāk ar jautājumiem, kā izveidot tādu vai citādu risinājumu, kur meklēt informāciju. Galu galā – kur dabūt tehniku," stāsta Kļaviņš, minot, ka sapni par projektiem, kas saistīti ar papildināto realitāti, lolo jau sen.

"Uzņēmumu Overly kopā ar Gati Zvejnieku nodibinājām pirms vairāk nekā četriem gadiem. Toreiz man bija daudz ideju, kas saistītas ar papildināto realitāti, bet es nevarēju atrast nevienu cilvēku, kas varētu palīdzēt man tās realizēt. Savukārt Gatim bija šīs zināšanas un pieredze un viņš meklēja tām pielietojumu. Tā mēs satikāmies un radījām "Overly". Galvenais ir satikt īstos cilvēkus. Tieši tādēļ mēs jau otro gadu rīkojam "AR/VR Hackathon", veltītu virtuālās un papildinātās realitātes idejām un risinājumiem,'' skaidro Kļaviņš.

LIAA Tehnoloģiju departamenta direktors Edgars Babris uzsver, ka šī ir izcila satikšanās un testa vide, kur pārbaudīt savas idejas dzīvotspēju un atrast sev līdzīgi domājošus cilvēkus. Viņš ir gandarīts par iespēju veidot radošu platformu, vietu un apstākļus inovatīvu risinājumu veidošanai, kur sadarboties ar nozares ekspertiem, smelties iedvesmu un saņemt mentoru padomus.

Norises vieta nav izvēlēta nejauši. "Vidzemes Augstskola aktīvi iesaistās industrijas attīstībā un tās darbinieku pilnveidē. Sadarbībā ar papildinātās un virtuālās realitātes uzņēmumiem, kā arī nozares ekspertiem gan Latvijā, gan citviet pasaulē, Vidzemes Augstskola šobrīd izstrādā maģistra programmu "Virtuālā realitāte un mobilās tehnoloģijas"," atklāj organizatori.

Uzņēmēji cer atkārtot pagājušā gada radošās darbnīcas panākumus. "Šādos pasākumos, kad satiekas līdzīgi domājoši cilvēki, notiek radošs sprādziens, tā ir fantastiska sajūta. Pērn "Hackathon" rezultātā tika sākta pat jaunu virtuālās realitātes briļļu izstrāde. Šis uzdevums ir sarežģīts un joprojām procesā, kamēr citās jomās ir arī taustāmi rezultāti," norāda Kļaviņš.

"Piemēram, uzņēmums "HackMotion" būtiski uzlaboja savu body tracking tehnoloģiju, kas viņiem palīdzēs ražot labākas sensoru sistēmas sporta nodarbībām. Savukārt uzņēmums "MorphoVR", par kuru ideja dzima šai pasākumā, tagad palīdz apgūt ķīniešu hieroglifus. Iespējams, savedot kopā līdzīgi domājošus cilvēkus, arī šogad radīsies kāds spēcīgs jaunuzņēmums," pauž Kļaviņš.

Radošo darbnīcu organizē LIAA, "Overly", "Magnetic Latvia" un ViA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!