Foto: LETA
Dienesta pārbaudes ziņojums par projektu "skolas.lv" tiks nodots izvērtēšanai tiesībsargājošām iestādēm, portālu "Delfi" informēja izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles (V) padomniece komunikācijas jautājumos Egija Saļņikova.

Viņa informēja, ka Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) ir saņemti dienesta pārbaudes rezultāti saistībā ar portāla "skolas.lv" otrās kārtas projektu, un tie liecina par nepieļaujamiem trūkumiem projekta vadībā un uzraudzībā, kā arī lēmumu novilcināšanu. Seile pārbaudes rezultātus nodos tālākai izmeklēšanai tiesībsargājošām iestādēm.

Seile atgādina, ka projekta izmaksas ir 3,55 miljoni eiro. Taču "skolas.lv" plānotie rezultāti nav sasniegti un valstij ir nodarīti būtiski zaudējumi. "Tā kā projekta īstenošanā, dažādās atbildības pakāpēs ir bijis iesaistīts ļoti liels cilvēku skaits, dienesta pārbaudes detalizēts ziņojums tiks nosūtīts tiesībsargājošām iestādēm profesionālai izvērtēšanai un vainīgo saukšanai pie atbildības, atbilstoši nodarījumiem," viņa skaidro.

Saskaņā ar dienesta ziņojumu "skolas.lv" projekta pārvaldībai tika izveidota projekta vadības grupa: projekta koordinators, atbildīgā amatpersona, projekta vadītājs, asistenti, projekta turētājs un grāmatvedis. Tomēr, kā secināts ziņojumā, IZM nav nodrošinājusi ne pietiekamu kapacitāti projekta vadībai, ne arī kvalitatīvu projekta uzraudzību un rezultātu izvērtēšanu. 

Dažādos periodos projekta vadības grupa nebija pilnībā nokomplektēta, bet no 2012. gada 3. augusta līdz 2012. gada 1. oktobrim projektam vispār nav bijis vadītāja.

"Amatpersonas, parakstot projekta izpildītāju iesniegtos nodevumus par IT sistēmu izstrādi, uzņēmās atbildību par projekta tālāku virzību un izpildītāju darba kvalitātes novērtējumu," skaidro IZM. Pārbaudē secināts, ka no 2009. gada 2. jūlija līdz 2013. gada 29. aprīlim maksājumus ir parakstījušas piecas amatpersonas un vīzējuši seši darbinieki. Neviens no šiem cilvēkiem pašlaik vairs nestrādā IZM.

Tāpat projekta īstenošanas laikā - no 2009.gada 2.jūlija līdz 2013. gada 1.aprīlim, IZM ir nomainījušies seši ministri un trīs valsts sekretāri.

"Sākotnēji "skolas.lv" mērķis bija radīt vienotu publisku interaktīvu vidi, kurā iespējams iegūt visu ar izglītības procesu saistīto informāciju un nodrošināt dažādu e-pakalpojumu saņemšanu un sniegšanu. Vēlamais rezultāts nav sasniegts," uzsver IZM. Turklāt pašlaik informāciju un komunikācijas tehnoloģiju tirgū darbojas vairāki spēcīgi privāti pakalpojumu sniedzēji, kas vairākas "skolas.lv" plānotās funkcijas jau sekmīgi nodrošina.

"Šis diemžēl ir kārtējais kritiskais gadījums, kad valsts iestāde nav spējusi nodrošināt kvalitatīvu projekta  vadību un līdz ar to ir radīti būtiski zaudējumi valstij," saka Seile. Viņa arī atzīst - fakts, ka neviens projekta īstenošanā tieši iesaistītais darbinieks vairs nestrādā IZM vēlreiz apliecina darba valsts pārvaldē zemo prestižu.

"Tas rezultējas nepieņemamā darbinieku mainībā valsts pārvaldē, kas savukārt atstāj ietekmi uz veicamo darbu izpildes kvalitāti," norāda izglītības un zinātnes ministre.

Dienesta pārbaude saistībā ar projekta "skolas.lv" otrās kārtas īstenošanu tika ierosināta šā gada 20.janvārī.

Jau vēstīts, ka portāls "skolas.lv" tika veidots ar mērķi atvieglot skolotāju, skolas administrācijas, vecāku un pašu skolēnu ikdienu, nodrošinot vairākus e-pakalpojumus.

Pēc portāla darba sākšanas 2008.gadā atklājās daudzas nepilnības, kas liedza pilnvērtīgi izmantot pieejamos resursus. Tad tika sākta projekta otrā kārta, kas arī nav rezultējusies veiksmīgā produktā. Seile iepriekš valdības sēdē solīja, ka atbildīgās amatpersonas tiks noskaidrotas un sauktas pie atbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!