Foto: twitter.com/janiszvers

Protesta akcijā pret Krievijas iejaukšanos Ukrainas iekšējos jautājumos pie Krievijas vēstniecības Rīgā pulcējušies aptuveni 60 cilvēki.

Protesta akciju daļēji traucē izveidojušies satiksmes sastrēgumi. Protestā redzami vairāki Ukrainas, Latvijas un pašpasludinātās Doņeckas republikas karogi, kā arī tiek dalītas lentes Ukrainas karoga krāsās. Tāpat vērojami plakāti, kuros teikts "Apturēt Krievijas agresoru, rokas nost no Ukrainas!".

Protesta organizatori skaļrunī uzrunāja klātesošos un paziņoja, ka Krievijai ir jāpārtrauc slepkavot. Tāpat viņi izteica aicinājumu pieminēt aviokatastrofā bojāgājušos ar Latvijas un Ukrainas himnu. Tad tika izteikti saukļi "Rokas nost no Latvijas!" latviešu un ukraiņu valodā.

Policija par nekārtību celšanu no notikuma vietas aizveda trīs personas. Patlaban gan nav skaidrs, kas īsti notika un kurš bija incidenta iniciators. Taču Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins apstiprināja, ka aizturētas un iecirknī nogādātas trīs personas, kuras bijušas iesaistītas konfliktā. Tagad policija lems, vai sākt administratīvo lietvedību.

Pasākuma organizatori aicināja klātesošos parakstīt rezolūciju par Krievijas neiejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās, kā arī doties gājienā līdz Nīderlandes vēstniecībai.

Kā skaidroja Latvijas ukraiņu kongresa pārstāve Oksana Lazda, protesta akcija tiek rīkota, lai demonstrētu atbalstu Ukrainai un nosodītu Krievijas prezidenta Vladimira Putina agresiju.

Jau ziņots, ka Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidoja kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

5.jūlijā separātistu bandas tika padzītas no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!