Foto: F64
"Saskaņas centra" iespējamo iesaistīšanu koalīcijā, kas būtu pretrunā ar "Vienotības" pirmsvēlēšanu laika solījumu turpināt sadarbību ar esošajiem valdības partneriem, "Vienotības" dalībpartijas - "Pilsoniskās savienības" (PS) - līderi Ģirts Valdis Kristovskis un Kārlis Šadurskis pielīdzina pērn asu sabiedrības kritiku saņēmušajam lēmumam "apcirpt" pensijas, kas pieņemts uzreiz pēc pašvaldību vēlēšanām.

"Ja mēs tagad ņemtu koalīcijā "Saskaņas centru", lai gan pirms vēlēšanām solījām, ka primārie partneri būs tagadējie [ZZS un TB/LNNK], tas būs tas pats stāsts, ko mums pārmet par pensijām pirms pašvaldību vēlēšanām," portālam "Delfi" sacīja politiķi.

Viņi, kā arī partijas "Jaunais laiks" (JL) vadītāja Solvita Āboltiņa, JL Rīgas domes frakcijas vadītājs Edgars Jaunups, partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) vadītājs Aigars Štokenbergs un neilgu brīdi arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) otrdien piedalījās iepriekš neizziņotā sanāksmē, kas vairāk nekā divas stundas ilga Āboltiņas Saeimas kabinetā.

Premjers, kas sapulci atstāja pirmais, pa kāpnēm traucoties uz dienesta automašīnu, portālam "Delfi" apgalvoja, ka tā bijusi "tehniska tikšanās" un nekādas izmaiņas attieksmē pret sarunām ar iespējamiem koalīcijas partneriem nav notikušas.

Arī Āboltiņa žurnālistiem apgalvoja, ka otrdienas sarunas bijušas par tehniskām lietām, piemēram, kā rakstīt valdības deklarāciju un kā par to vienoties ar partneriem. Pārrunāta arī situācija par iespējamo sadarbības partneru meklējumiem un panākta vienošanās, ka pirms tam jāsaprot, ko par to domā esošās koalīcijas partneri.

Savukārt PS līderis un "Vienotības" valdes priekšsēdētājs Kristovskis pēc sanāksmes žurnālistiem klāstīja, ka "katras sarunas virza mūs tuvāk tam, ka 2.novembrī būsim gatavi apstiprināt valdību". Viņš uzsvēra, ka galvenais mērķis ir izveidot koalīciju, kurā būtu trīs politiskie spēki. Kristovskis norādīja - lai gan premjers ir izteicis SC piedāvājumu iegūt kādu ministra amatu, PS ir pārliecināta, ka labākais modelis ir tagadējā valdības koalīcija.

Pirmdien notikusī PS valde par "mandāta došanu" sarunām ar SC nav lēmusi, un par sadarbības formu ar šo politisko spēku esot vēl jādomā, uzsvēra Kristovskis. Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija gan liecina, ka PS valde pirmdien, lai gan bez formāla lēmuma, tomēr nosvērusies pret sadarbību ar SC valdībā. Portāls "Delfi" arī novēroja, ka otrdien PS Rīgas domes frakcijā viesojās saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem Saeimā ievēlētais nacionālās apvienības VL-TB/LNNK dalībpartijas "Visu Latvijai!" (VL) pārstāvis Einārs Cilinskis.

Āboltiņa portālam "Delfi" uzsvēra, ka kādas "Vienotības" partijas valdes lēmums vēl nenozīmē sarunu bloķēšanu, jo, piemēram, JL valdē iebildumi pret sarunām ar SC neesot izteikti.

Oficiāli par piedāvājumu SC "Vienotības" valde lems ceturtdien, informēja Āboltiņa.

Jau ziņots, ka Dombrovskis (JL) pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes paziņoja, ka abi tagadējie apvienības "Vienotība" partneri valdībā – ZZS un VL-TB/LNNK - devuši viņam mandātu turpināt sarunas par sadarbības līgumu ar apvienību "Saskaņas centrs" (SC), piedāvājot tai arī kādu ministra amatu. Tomēr ZZS un VL/TB/LNNK līderu viedoklis par to bija krasi atšķirīgs, turklāt "tēvzemieši" kategoriski izslēdz jebkādu iespēju parakstīt līgumu ar SC.

Saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem apvienība "Vienotība" ir uzvarējusi 10.Saeimas vēlēšanās un, saņemot 31% vēlētāju atbalstu, iegūs 33 vietas parlamentā. Otro vietu un 29 vietas Saeimā ieguvis SC ar 26% vēlētāju atbalstu, bet trešo vietu – Zaļo un Zemnieku savienība, kuru atbalstījuši 19,6% vēlētāju un kas ieņems 22 no 100 parlamenta krēsliem.

Pa astoņām vietām Saeimā ieguvušas apvienība "Par labu Latviju" un VL-TB/LNNK, kas katra saņēmušas 7,6% vēlētāju atbalstu.

Sarunas par nākamās valdības veidošanu Dombrovskis uzsāka jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām, vispirms tiekoties ar pašreizējiem koalīcijas partneriem ZZS un VL-TB/LNNK, bet pirmdien – ar SC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!