Foto: LETA
Latvijas Psihoterapeitu biedrība (LPB) trešdien, 3.decembrī, ārkārtas valdes sēdē lems par tās ilggadējo biedru, ārsta un psihoterapeita Viestura Rudzīša psihoterapeita sertifikāta apturēšanu, portālu "Delfi" informēja LPB.

LPB ārkartes sēdi rīkos saistībā ar Rudzīša izteikumiem, kuros viņš attaisno vardarbību pret sievieti.

"Fiziska vardarbība pret jebkuru: pret vīrieti, sievieti, bērnu, neatkarīgi no motivācijas, ir sabiedrībā pieņemto likumu un normu pārkāpums. Pat vardarbība pret dzīvniekiem mūsdienu sabiedrībā nav iedomājama kā akceptējama. Kaut arī mūsu sabiedrība ir nogājusi garu ceļu, lai vardarbību padarītu no normas par noziegumu, Latvijā šogad vardarbībā ģimenē ir nogalinātas 5 sievietes, bet neskaitāmas cietušas. Par toleranci pret vardarbību mūsu valstī liecina tas, ka Latvijā ir vieni no augstākiem rādītājiem Eiropā, kad sievietes neziņo par piedzīvoto vardarbību pret sevi," vēstulē norāda biedrība.

"Terapeits, kurš pauž pret vardarbību tolerantus uzskatus un simpatizē varmākas motīviem, lai kādi tie arī būtu, var nodarīt būtisku kaitējumu psihoterapijas klienta psihei, it īpaši, ja šis klients vai kliente cieš vai ir cietis no vardarbības. Tas var pastiprināt upura vainas izjūtu un kaunu par notikušo, kā arī atturēt viņu no vēršanās pēc palīdzības pie policijas, ārsta, psihoterapeita," skaidro Psihoterapeitu biedrība.

"LPB izstrādā un pārrauga izglītības un ētikas standartus psihoterapijā, kas atbilst Eiropas Psihoterapijas Asociācijas standartiem. Šādas LPB iniciatīvas profesionāliem psihoterapeitiem un viņu klientiem ļauj identificēt personas, kuras ir saņēmušas savu kolēģu profesionālās izglītības un kompetences novērtējumu un atšķirt no personām, kuras šādu atzīšanu nav saņēmušas.

Šajā gadījumā psihoterapeits Viesturs Rudzītis ir pārkāpis morāles standartus un LPB noteikumus, kā arī ētikas standartus, kas tādējādi paredz, ka LPB ir tiesīgs šo sertifikātu atņemt. Līdz ar lēmumu atņemt sertifikātu LPB vēlas sabiedrībai parādīt, ka šim profesionālim uzticēties nav iespējams," portālam "Delfi" LPB.

LPB ir psihoterapeitu Nacionālā akreditējošā organizācija, kas darbojas Eiropas Psihoterapijas Asociācijas ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!