Foto: DELFI Aculiecinieks
Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu aizstās ar psihoaktīvo vielu ķīmisko grupu pamatformulām, tādējādi ierobežojot, piemēram, tā dēvēto "spice" maisījumu izplatību, paredz Saeimas Juridiskajā komisijā trešdien pirms galīgā lasījuma Saeimā apstiprinātie likumdošanas grozījumi.

Līdz šim kontrolējamo vielu saraksts vairākkārt papildināts ar jaunām apritē nonākušām psihoaktīvām vielām, taču uz šīm izmaiņām sarakstā strauji reaģējuši šo vielu ražotāji, tirgū piedāvājot aizvien jaunus atvasinājumus, problēmu skaidrojusi Veselības ministrija (VM).

Secināts, ka saraksta papildināšana ar atklātām jaunām vielām nedod vēlamo rezultātu, un ražotāju iespējas sintezēt jaunas vielas, nedaudz pamainot ķīmisko struktūru, ir teju bezgalīgas. Tāpēc nolemts sarakstā norādīt vielu ķīmiskās formulas, likuma grozījumus pamatojusi ministrija.

Jauno populārāko psihoaktīvo vielu ķīmisko grupu pamatformulu sarakstu sagatavojusi VM, paredzot, ka tā būs ierobežota visu šajās ķīmiskajās grupās ietilpstošo vielu izmantošana.

Pamatformulas ietvers visas patlaban apritē esošās jaunās psihoaktīvās vielas, kā arī daļu no vielām, kas varētu tikt sintezētas no jauna.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (RP) portālam "Delfi" teica, ka šis būs labs risinājums, lai psihoaktīvo vielu ražotājiem liegtu iespēju piedāvāt arvien jaunas apreibinošās vielas, kuras būtībā ir tās pašas, kas iekļautas sarakstā, tikai ar nedaudz citu struktūru.

Saeimai par šiem likuma grozījumiem galīgajā lasījumā lems ceturtdien. Paredzēts, ka tie spēkā varētu stāties jau nākamnedēļ, pavēstīja deputāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!