Foto: F64
Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" svētdien publiskoja datus par, visticamāk, "Parex bankas" darbinieku atalgojumu.

Šos datus raidījumam nodevusi aktīvistu grupa, kas sevi dēvē par "Ceturtās Atmodas tautas armiju" (4ATA) un kura ir uzņēmusies atbildību par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu kopēšanu.

Kā ziņo "De facto", iegūtā informācija apstiprina jau pagājušā gada rudenī izteiktos pieņēmumus par lielajām algām un dāsnajiem "zelta izpletņiem" valsts pārņemtajā bankā. Bankas vadība mēnesī saņēmusi 10 000 - 12 000 latu pirms nodokļu nomaksas, savukārt no bankas aizgājušie ar iepriekšējiem īpašniekiem saistītie darbinieki saņēmuši pat vairāk nekā 100 000 latu lielas kompensācijas.

Viens no aizgājušajiem "Parex bankas" valdes locekļiem kompensācijās saņēmis aptuveni 211 000 latu, cits - 118 000 latu, vēl viens - 108 000 latu, vēl kāds - 78 000 latu.

Iepriekš "Parex banka" apgalvoja, ka pērn atalgojuma fonds samazināts par 37%. 4ATA publiskotā informācija liecina, ka atsevišķām bankas amatpersonām samazinājums ir mazāks, piemēram, bankas vadītājs Nils Melngailis gada sākumā saņēmis ap 12 000 latu, bet gada beigās atalgojums samazinājies par 26%. Savukārt zemāka līmeņa vadītājiem ienākumi samazinājušies pat uz pusi.

Iegūtā informācija neļauj spriest, vai baņķieri saņēmuši prēmijas par darbu pagājušajā gadā.

"De facto" publiskotā informācija liecina, ka par 1000 latiem lielāku atalgojumu pagājušā gada janvārī saņēma 691 no 2161 darbinieka, kas šajā laika posmā saņēma atalgojumu bankā.

Decembrī lielākais atalgojums bijis personai, kas raksturota kā "bijušais viceprezidents", - 41 405 lati. Iespējams, šajā summā ir kompensācija par atlaišanu, jo līdz tam viņa atalgojums bija aptuveni 7700 lati mēnesī. Līdzīga situācija ir arī vēl kādu darbinieku, kurš decembrī saņēmis 36 984 latus, bet pirms tam - atalgojumu starp 6000 un 7000 latu. Vēl vienā līdzīgā gadījumā decembrī saņemti nedaudz vairāk nekā 20 000 latu, lai arī pirms tam atalgojums bijis ievērojami mazāks.

Decembrī starp vadošajiem bankas darbiniekiem lielākais atalgojums ir 8844 lati, ko saņēmis kāds valdes loceklis.

Bankas maksātais atalgojums visiem darbiniekiem samazinājies no 3,06 miljoniem latu janvārī līdz 1,697 miljoniem latu decembrī. Gadā kopumā bankas darbiniekiem atalgojumā izmaksāti 25,876 miljoni latu.

Kā ziņots, par 4ATA aktivitātēm publiski kļuva zināms pirms nedēļas, 14.februārī, kad Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" paziņoja, ka no VID EDS noplūduši 7,4 miljoni dokumentu.

No grupējuma publiskiem paziņojumiem izriet, ka tas pakāpeniski, pēc saviem ieskatiem maskējot personu un dažkārt iestāžu datus, publicēs kopēto informāciju žurnālistu un sabiedrības apskatei un analīzei. Līdz šim jau publiskota informācija par "Rīgas satiksmes" un "Rīgas siltuma" darbinieku atalgojumu.

Iepriekš intervijā žurnālistam Jānim Domburam Neo norādīja, ka 4ATA esot trīs spējīgi informācijas tehnoloģiju (IT) cilvēki.

"Pie datiem netiek visi - tikai izredzētie trīs. Vari visiem skaļi pateikt, ja kāds sāk/sāks piedāvāt VID informāciju 4ATA vārdā, lai laiž lodi pierē. (..) Armijā ir trīs spējīgi IT cilvēki," uzsver Neo, liekot noprast, ka 4ATA ir arī atbalstītāji.

4ATA darbība esot balstīta uz neatkarīgām šūnām, "kuras vajadzības gadījumā var organizēt kaut kam lielākam". EDS datu noplūšana neesot "kaut kas lielāks", bet "tikai ziediņi".

Neo arī atklāj, ka 4ATA ieguvusi gandrīz visus EDS datus - noplūduši 7,4 miljoni dokumentu, bet kopumā patlaban EDS varētu būt nedaudz virs astoņiem miljoniem dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!