Foto: Shutterstock

Sākotnēji Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) mājaslapā publiskoti aptuveni 1800 alimentu nemaksātāju vārdi, trešdien Latvijas Radio teica UGFA direktors Edgars Līcītis.

Pēc viņa teiktā, nepilni 2000 iesniedzēju izteikušas vēlmi, lai bērna uzturlīdzekļu parādnieka dati tiktu publiskoti.

Paredzēts, ka alimentu nemaksātāja vārds tiek publiskots tad, ja persona, kuras aprūpē ir bērns, izsaka šādu vēlmi.

Līcītis norādīja, ka, publiskojot uzturlīdzekļu nemaksātāja vārdu, var aizskart bērna intereses, tāpēc uzturlīdzekļu saņēmējam tas jāizvērtē. "Ir vairāki kritēriji, kuros gadījumos mēs nepubliskojam šo informāciju, piemēram, ja esam saņēmuši ziņas no valsts vai pašvaldības iestādes, ka tas var kaitēt bērna interesēm," viņš klāstīja. Tāpat parādnieka vārds netiks publicēts tad, ja šai personai ir invaliditāte vai ilgstoša darba nespēja.

Līcītis arī atklāja, ka informācija par datu publiskošanu visvairāk ietekmējusi tos parādniekus, kam varētu būt lielāki ienākumi, kuri neparādās oficiālajos reģistros un baidās, ka kāds uzzinās par to, ka viņi nemaksā uzturlīdzekļus.

Sākotnēji UGFA plānoja, ka līdz ar plāniem par datu publiskošanu atgūto līdzekļu apjoms pieaugs par 10%, taču tagad tas jau pieaudzis par 30%. "Parādnieki aktīvi vēršas pie UGFA, lai uzzinātu, ko darīt, lai viņi nebūtu šajā sarakstā," teica Līcītis.

Saskaņā ar viņa teikto 45% alimentu nemaksātāju ir vīrieši līdz 40 gadiem, darbaspējīgā vecumā, un lielākai daļai administrācija maksā par viena bērna uzturēšanu. 25% dzīvo Rīgā, līdz ar to lielai daļai ir visas iespējas nopelnīt, piebilda Līcītis.

11 gadu laikā nesamaksāto uzturlīdzekļu apmērs sasniedzis 140 miljonus eiro.

Jau vēstīts, ka no trešdienas UGFA mājaslapā tiks publiskotas ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem, norādot nemaksātāju vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu.

Lai publicētu parādnieka vārdu, parādam jābūt vismaz viena centa apmērā. Dati tiks pārbaudīti ne retāk kā reizi trijās dienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!