Foto: LETA

Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides komiteja nākamnedēļ, 20. martā, lems par 12 tūkstošu eiro atvēlēšanu kanālā mītošo bebru barošanai un novērošanai.

Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe, iepazīstinot Vides aizsardzības fonda padomi ar sagatavotajiem projektiem, klāstīja, ka departaments vēlas turpināt piebarot un novērot Rīgas kanālmalas bebrus, lai izprastu zvēru uzvedību, kas savukārt palīdzēs maksimāli novērst pilsētas apstādījumu postījumus.

Piņķe skaidroja, ka kopš bebru barošanas un vērošanas postījumu apmērs ir samazinājies. Pēc deputāta Anša Ansberga (LA) intereses departaments arīdzan izvērtēs monitoringa rezultātu publiskošanu.

Pērn bebru barošanai no Vides aizsardzības fonda līdzekļiem bebrus baroja par 7000 eiro, bet vēl par 12 tūkstošiem eiro no bebriem sargāja Rīgas kokus.

Barošanu Mājokļu un vides departaments iepirkumos parasti uztic Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam. Taču reizēm ar to ir par maz – pirms diviem gadiem no bebru zobiem smagi cieta pie Brīvības pieminekļa iestādītās rozes.

Mājokļu un vides departamenta un Izglītības, kultūras un sporta departamenta projektu pieteikumu kopējā summa šā gada pirmās kārtas projektiem ir 861 tūkstotis eiro. Pašvaldības ieņēmumi no dabas resursu nodokļa pērn bija 897 tūkstoši eiro, bet Rīgas vides aizsardzības fonda neapgūto līdzekļu uzkrājums ir 192 tūkstoši eiro.

Bebri portāla "Delfi" virsrakstos nonāk visai bieži. Piemēram, lasītājs Kārlis 2016. gada augusta rītā pamanīja pašpārliecinātu bebru Rīgā, kurš uz kanāla pusi naski velk palielu zaru.

Pērn jūnijā pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas lasītājs Kalvis nofilmēja romantiski noskaņotu bebru, kurš uz kanālu stiepj puķudobē noplūktus ziedus.

Savukārt par īstu sensāciju pirms diviem gadiem kļuva Daugavpils agresīvais bebrs, kurš naktī uzbrucis un vajājis kādu iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!