Foto: F64

Otrdienas rītā caurvēja dēļ saplīsušas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administratīvās ēkas durvis Talejas ielā 1. Šī nav pirmā reize, kad caurvējš apskādējis 55 miljonus eiro vērtā impozantā nama durvis. Ne tikai caurvējš, bet arī dažādas citas likstas VID centrālo ēku vajājušas arī iepriekš.

Portāls “Delfi” piedāvā īsu atskatu uz nelaimēm, kas piemeklējušas valsts galveno nodokļu iekasēšanas vietu.


Foto: DELFI Aculiecinieks

Otrdienas rīta negadījums kalpojis kā savdabīgs starta šāviens, lai ēkas apsaimniekotājs – "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) – sāktu jau pērn plānoto durvju nomaiņu. Iepriekš tika solīts, ka līdz maijam plānots nomainīt šīs ēkas centrālās ieejas durvis.

To paredzēts izdarīt par 101 580 eiro. Durvju maiņa nepieciešama, jo, darbiniekiem un apmeklētājiem izmantojot līdzšinējās durvis, veidojas caurvējš. Tāpēc VNĪ tās mainīs pret virpuļdurvīm. VNĪ paredz, ka durvju maiņa paaugstinās ēkas energoefektivitāti un nodrošinās pilnvērtīgas ergonomiskās prasības.

Saskaņā ar VNĪ informāciju līdzekļi šī projekta īstenošanai tiks ņemti no uzņēmuma rezervēm.


Foto: Publicitātes foto

Pērnā gada nogalē "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) meitasuzņēmums SIA "Biroju centrs Ezerparks" noslēdzis 68 737 eiro vērtu līgumu ar būvkompāniju "RBSSKALS" par jaunās VID ēkas jumta ieseguma pārbūvi.

Kā portālam "Delfi" tolaik pastāstīja VNĪ pārstāvis Arnis Blodons, pārbūve nepieciešama, jo ēkas jumta termoizolācijai izmantotos akmens oļus cenšas pārvietot putni.

Novērota arī oļu krišana biroja ēkas teritorijā.

Notikušais arī satrauca sociālo tīklu lietotājus.


Foto: LETA

2014. gada vasaras izskaņā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" vēstīja, ka jaunās VID ēkas Mežaparkā darbinieki cieš no alerģijām, ko varētu būt izraisījuši ēkas būvniecībā izmantotie materiāli.

VID portālu "Delfi" informēja, ka ir saņemtas rakstiskas sūdzības no četriem cilvēkiem, kurās lūgtas apsekot 29 ēkā esošas darba vietas. Vēl no četriem cilvēkiem saņemtas mutiskas sūdzības par sliktu pašsajūtu.

Kā iepriekš vēstīja "Panorāma", VID darbinieki sūdzējās par ādas apsārtumu, iekaisušām un sarkanām acīm, šķaudīšanu. Citiem darbiniekiem dienas beigās esot grūti elpot un izskanot aizdomas, ka tas saistīts ar būvmateriāliem, kas izmantoti nesen pabeigtajā vērienīgajā būve.

Septembra beigās ēkas iznomātājs SIA "Biroju centrs Ezerparks" atzina, ka no Rīgas Stradiņa universitātes Higiēnas un arodslimību laboratorijas saņēmis ēkas gaisa mērījumu rezultātus, kas liecina, ka VID administratīvo ēku kompleksā gaisa kvalitāte atbilst normatīvajos noteiktajām prasībām. Iznomātājs solīja, ka turpinās sekot līdzi ēkas gaisa sastāvam un tā atbilstībai kvalitātes prasībām un nepieciešamības gadījumā aicinās Higiēnas un arodslimību laboratoriju veikt atkārtotu gaisa kvalitātes mērījumu.


Foto: Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā VID jaunā ģenerāldirektore Ilze Cīrule preses konferencē paziņoja, ka efektīvākai VID darbībai tiks domāts, kā tērēt mazāk, piemēram, kā VID administratīvajā ēkā Talejas ielā izbrīvēt vairākus tūkstošus kvadrātmetrus telpu, kuras varētu piedāvāt citām valsts iestādēm.

2015. gadā Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" bija izpētījis, ka VID par vienu kvadrātmetru Talejas ielas jaunbūvē maksā 13,30 eiro, tikmēr privātuzņēmējiem telpas tiek piedāvātas par astoņiem, deviņiem eiro kvadrātmetrā. Tolaik VID izdevumi nomas maksai mēnesī veidoja vairāk nekā 0,5 miljonus eiro, bet gadā kopējā cena bija krietni virs sešiem miljoniem eiro. Turklāt papildus jāmaksā gan par apsaimniekošanu, gan par komunālajiem maksājumiem.

"De facto" atklāja, ka par zemāku cenu pie šīm pašām telpām var tikt privātuzņēmēji. Sludinājumos var izlasīt, ka piedāvātā nomas maksa par kvadrātmetru ir no 10 līdz 11 eiro. "de facto" žurnālisti, uzdodoties par uzņēmējiem, tikšanās laikā ar mākleri, kā arī šīs ēkas iznomātāju – SIA "Biroju centrs Ezerparks" valdes priekšsēdētāju Kasparu Zaulu, noskaidroja, ka apmēram 150 kvadrātmetrus plašās telpas ir iespējams nomāt par zemāku cenu.

Raidījums pieļāva, ka ilgāku sarunu rezultātā varētu vienoties arī par astoņiem eiro kvadrātmetrā. Taču, salīdzinot ar VID maksātajiem 13,30 eiro, arī deviņi eiro par kvadrātmetru ir krietni mazāka cena.

Ja šādu nomas maksu maksātu VID, tad gadā tas ietaupītu vairāk nekā divus miljonus eiro.


Foto: F64

2015. gadā satraukumu par VID administratīvās ēkas tehnisko stāvokli pauda Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš.

Deputāts pauda bažas par VID jaunā kompleksa tehnisko stāvokli – viņš esot saņēmis anonīmu ziņojumu par šo kompleksu, devies pārbaudīt un vienā no kompleksa iekšpagalmiem patiesi konstatējis četras plaisas.

VID jaunās ēkas kompleksa attīstītājs "Biroju centrs Ezerparks" kategoriski noraidīja Kaimiņa publiski paustās bažas par ēkas tehnisko stāvokli un norādīja, ka tieši deformācijas šuves garantē būves konstrukcijas drošību.

Arī Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs Pēteris Druķis vēlāk atzina, ka saskaņā ar būvinspektoru secināto VID ēka mehāniskās stabilitātes un stiprības līmenī ir droša. Būvinspektori bija pauduši uzskatu, ka jautājums par plaisām VID ēkā nav saistīts ar ēkas mehānisko stabilitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!