Foto: LETA

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 23. līdz 30.oktobrim ir apstiprināts vēl 12 meža cūkām Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Tajā skaitā minētajā laika periodā vīruss ir konstatēts divām meža cūkām Madonas novada Aronas pagastā, Rēzeknes novada Griškānu pagastā, Madonas novada Liezēres pagastā un Līvānu novada Turku pagastā.

Tāpat ĀCM pa vienai meža cūkai ir konstatēts Kārsavas novada Goliševas pagastā, Lubānas novada Indrānu pagastā, Mazsalacas novada Mazsalacas pagastā un Kārsavas novada Mežvidu pagastā.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts kopumā 810 meža cūkām 44 novadu 144 pagastos, kā arī vienā pilsētā. Savukārt kopumā kopš 2014. gada jūnija ĀCM Latvijā ir konstatēts 1027 meža cūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts šogad 9. septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!