Foto: LETA



Līdz šim Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nav novērojis pazīmes, kas liecinātu, ka Krievija Ukrainas saspīlējuma ietekmē vērstos pret Latvijas uzņēmumiem, tomēr PVD bažījas, ka par ieganstu, lai ierobežotu Latvijas uzņēmumu eksportu uz Krieviju, var kalpot atsevišķu negodprātīgu biznesmeņu rīcība.

 "Ir parādījušās problēmas, kas nav saistītas ar Ukrainas un Krievijas attiecībām, bet gan ar to, ka bieži vien robežšķērsošanas vietas tiek izmantotas, lai nogādātu kontrabandu Krievijā," trešdienas rītā intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Šonedēļ kā Krievijas uzraudzības dienesti uz Latvijas-Krievijas robežas aizturējuši divas kravas, kuru pārbaudes laikā atklājies, ka dokumentos norādītās vistas gaļas vietā kravās atrodas cūkgaļa, kuras ievešanai Krievijā ir noteikts aizliegums.

Balodis norāda, ka pastāv bažas, ka šādus incidentus Krievijas iestādes var izmantot, lai ierobežotu Latvijas uzņēmēju darbību Krievijā.

"Lai pasargātu savus pārvadātājus un uzņēmējus, iespējams, mums nāksies atvērt katru kravu uz robežas un, iespējams, tās pat kraut ārā," pieļauj PVD vadītājs, norādot, ka tikai šādi ir iespējams apkarot kontrabandas shēmas, kad oficiāli deklarētais kravas sastāvs atšķiras no patiesā.

Pagaidām PVD sadarbība ar Krievijas dienestiem noritot normāli. Pērn Latvijas un Krievijas dienestu sadarbības rezultātā PVD izdevies kādā Latvijas ostā aizturēt no Brazīlijas nākušu vērienīgu kontrabandas kravu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!