Foto: LETA

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 9. līdz 16. oktobrim ir apstiprināts vēl 24 meža cūkām Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Tostarp minētajā laika periodā vīruss ir konstatēts četrām meža cūkām Ogres novada Madlienas pagastā, kā arī četrām meža cūkām Ludzas novada Rundēnu pagastā.

Tāpat ĀCM pa vienai meža cūkai ir konstatēts Strenču novada Plāņu pagastā, Naukšēnu novada Naukšēnu pagastā, Pļaviņu novada Vietlavas pagastā, Kocēnu novada Vaidavas pagastā, Lubānas novada Indrānu pagastā, Balvu novada Bērzkalnes pagastā, Gulbenes novada Lizuma pagastā, Madonas novada Dzelzavas un Vestienas pagastos, Aglonas novada Aglonas pagastā, Kocēnu novada Kocēnu pagastā, Madonas novada Liezēres pagastā, Alūksnes novada Mārkalnes pagastā, Limbažu novada Limbažu pagastā, Viļakas novada Susāju pagastā un Dagdas novada Svariņu pagastā.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts kopumā 779 meža cūkām 44 novadu 136 pagastos, kā arī vienā pilsētā. Savukārt kopumā kopš 2014.gada jūnija ĀCM Latvijā ir konstatēts 996 meža cūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts šogad 9. septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!