Foto: LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Latvijas pašvaldībām nosūtījis vēstuli ar lūgumu pašvaldību medību koordinācijas komisijām izmantot Medību likumā deleģētās tiesības – atļaut mežacūku medības medību iecirkņa platībās sākot no 200 hektāriem, portālu "Delfi" informēja PVD sabiedrisko attiecību speciāliste Agita Klapare.

Šāds lēmums pieņemts saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību mežacūku populācijā Latgalē un Vidzemē un pieaugošajiem epizootijas draudiem visā valsts teritorijā, proti, lai veicinātu mežacūku skaita samazināšanu, kas ir viens no ĀCM profilakses un apkarošanas pasākumiem.

Šogad reģistrēti jau 396 ĀCM saslimšanas gadījumi.

''Jāuzsver, ka mežacūkas Latvijā ir kļuvušas par ĀCM vīrusa dabīgo rezervuāru. Lielā mežacūku skaita dēļ slimība ne vien saglabājas jau inficētajās teritorijās, bet arī turpina izplatīties, inficējot arvien jaunas teritorijas un radot zaudējums gan medību saimniecībām, gan cūkkopības nozarei Latvijā,'' skaidro Klapare.

PVD aicina medniekus, kuri saskārušies ar problēmu, ka nepietiekamas platības dēļ medīšana nav atļauta, vērsties pašvaldības medību koordinācijas komisijā ar iesniegumu atļaut mežacūku medības.

Gadījumos, kad no pašvaldības medību koordinācijas komisijas tiek saņemts atteikums, PVD aicina vērsties Valsts meža dienesta vai Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajās struktūrvienībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!