Foto: F64

Sākoties jaunajai svaigu dārzeņu sezonai, kā arī lai aizsargātu vietējos audzētājus, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sāk pastiprinātas pārbaudes veikalos, tirgos un vairumtirdzniecības noliktavās, informēja PVD pārstāvji.

PVD inspektori pārbaudīs, vai pavaddokumentos norādītā augļu un dārzeņu izcelsmes valsts sakrīt ar cenu zīmēs un marķējumā norādīto, kā arī, pārbaudot dokumentus un piegādātājus, pārliecināsies, vai augļi un dārzeņi, kas tiek uzdoti kā Latvijas izcelsmes, patiešām tādi ir.

Līdzšinējā PVD pieredze liecina, ka katru gadu pavasarī tiek konstatēti mēģinājumi maldināt patērētājus. Tā, piemēram, Polijas izcelsmes tomāti tika uzdoti par Latvijas izcelsmes, pirms tam Polijas izcelsmes kartupeļi un sīpoli tika uzdoti par Latvijas izcelsmes, līdzīgi tas ir bijis arī ar gurķiem.

2014.gadā, laikā no 24.marta līdz 10.oktobrim, pastiprinātās svaigu dārzeņu un augļu tirdzniecības pārbaudēs PVD pārbaudīja 3083 tirdzniecības uzņēmumus, tajā skaitā 89 vairumtirdzniecības noliktavas.

Neatbilstības konstatētas 641 uzņēmumā un 13 vairumtirdzniecības noliktavās.

No šī skaita 46,5% gadījumu lielākās konstatētās neatbilstības - produkti bojāti, nav norādes par šķirni, neatbilstošs vai vispār nav marķējuma fasētiem produktiem, maldinoša izcelsmes valsts norāde cenu zīmē nesakrīt ar pavaddokumentos norādīto. Tāpat 36,2% gadījumu nebija norādes par izcelsmes valsti.

Par konstatētajām neatbilstībām sastādīti 69 protokoli par produktu izņemšanu no apgrozības un izņemti 9973,4 kilogrami produktu. Tāpat līdz apstākļu noskaidrošanai, kas saistīta ar izcelsmes valsts nenorādīšanu cenu zīmē, uz laiku bija apturēta 4339,4 kilogramu dārzeņu un augļu tirdzniecība.

Par konstatētajiem pārkāpumiem 77 gadījumos piemērots naudas sods par kopējo summu 4650 eiro.

Tāpat pagājušajā gadā PVD sadarbībā ar Valsts policiju veica pārbaudes, kuru mērķis bija novērst nelegālas darbības augļu un dārzeņu tirdzniecībā, lai tirdzniecībā nenonāktu nezināmas izcelsmes augļi un dārzeņi, bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, bez marķējuma, kuri, pēc pārdevēju skaidrojuma, ir iegādāti Polijas tirgos, lai tālāk tos realizētu tirdzniecībā Latvijā.

Pārbaužu laikā no 25.augusta līdz 15.septembrim lauksaimniecības preču tirgos Daugavpilī, Liepājā un Jelgavā tika izņemtas 11,3 tonnas nezināmas izcelsmes augļu un dārzeņu.

Šogad pastiprinātās augļu un dārzeņu pārbaudes jau ir sāktas un turpināsies līdz pat oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!