Foto: foto: 'MinkuSOS'
Uzņemties rūpes par daudziem dzīvniekiem nenozīmē tikai pabarošanu un vakcināciju – dzīvnieku draugus satraucis kārtējais gadījums, kad desmitiem suņu un kaķu tiek turēti netīrībā un nepiemērotos apstākļos. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) par dzīvnieku aizsardzības biedrību "Ķepu Ķepā" sūdzības saņēmis jau vairākkārt, taču Ozolnieku novadā esošā dzīvnieku turēšanas vieta nav reģistrēta kā patversme, līdz ar to PVD rīcības iespējas ir ierobežotas.

PVD pārstāve Ilze Meistare portālam "Delfi" atzina, ka sūdzības par "Ķepu Ķepā" saņemtas vairākkārt, pēdējā sūdzība saņemta nesen, un lēmumu pārvalde pieņems nākamās nedēļas sākumā, kad dzīvnieku turētājam būs jāierodas pārvaldē uz lietas izskatīšanu.

Tikmēr "Ķepu Ķepā" pārstāve Iveta Bidere portālam "Delfi" pauda neapmierinātību par esošo situāciju, apgalvojot, ka publicētās bildes par apstākļiem biedrībā uzņemtas, ielaužoties privātīpašumā. Viņa uzsvēra, ka tiks sāka krimināllieta par ielaušanos privātīpašumā.

Savukārt biedrības "Minkusos" vadītāja Monika Savdona portālam "Delfi" pastāstīja, ka viņa pirms nedēļas pieteikusi vizīti uz dzīvnieku novietni un solīja atvest ziedojumus. Norunātajā dienā ar biedrības pārstāvi un veterinārārstu viņa ieradās biedrībā, nodeva ziedojumus un kopā ar kolēģiem apskatīja dzīvniekus. Pati Bidere izrādīja arī dzīvniekus un īpašumus, kā arī neiebilda pret fotografēšanu.

Vēl Meistare uzsvēra, ka ir pozitīva lieta – dzīvnieki ir pabaroti un vakcinēti, nepieciešamības gadījumā tiem nodrošināta arī veterinārā ārsta palīdzība. Taču higiēnas un dzīvnieku turēšanas apstākļi šajā vietā ir bēdīgi.

"Ķepu Ķepā" nav reģistrēta kā dzīvnieku patversme, līdz ar to tai nav saistošas konkrētas dzīvnieku turēšanas prasības un PVD ir ierobežotas iespējas ietekmēt šīs biedrības darbību.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu paredz sodīt ar brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām no pieciem līdz divsimt piecdesmit latiem.

Tikmēr vairāku Latvijas patversmju darbinieki sanāksmē ceturtdien nolēmuši paust publisku nosodījumu un vērsties PVD, prasot nekavējoties rīkoties, kā arī strādāt pie normatīvo aktu grozījumiem, lai nepieļautu, ka šādas vietas vispār var izveidoties, portālam "Delfi" pavēstīja sanāksmes dalībnieku pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!