Madonas rajona tiesa pirmdien "Rāceņu" traģēdijas krimināllietā četriem no tiesājamajiem piesprieda reālu brīvības atņemšanu no diviem līdz trīsarpus gadiem, bet vienu no tiesājamajiem attaisnoja.
Tiesa attaisnoja sacensību šķīrējtiesnesi Vairi Traulu, bet sacīkšu galvenajam tiesnesim Ziedonim Vanteram piesprieda divu gadu cietumsodu, trases distances priekšniekam Vladimiram Vihrovam - trīsarpus gadus, sacensību organizētājam Jānim Garajam - trīsarpus gadus cietumsodu, bet Latvijas Autosporta federācijas bijušajai autokrosa komitejas vadītājai Diānai Daugulei - divus gadus.

Nevienu no notiesātajiem tiesas zālē nearestēja, bet viņiem atstāja spēkā drošības līdzekli - parakstu par dzīves vietas nemainīšanu, līdz spriedums stāsies spēkā. Visiem notiesātajiem ir tiesības spriedumu pārsūdzēt.

Tiesa bez izskatīšanas atstāja cietušo civilprasības par gandrīz 30 tūkstošiem latu.

Pēc sprieduma noklausīšanās visi tiesājamie bija šokēti, bet Daugule tiesas zālē saļima un sāka skaļi raudāt. Tiesa spriedumā atzina, ka traģēdija notika tādēļ, ka sacensību organizatori, tiesneši un vadītāji neievēroja Latvijas Autosporta federācijas sacensību kodeksa prasības.

Galvenais pārkāpums bijis tāds, ka organizatori nelika trases īpašniekam pirms sacensībām palielināt drošības joslu, kas atdala skatītāju vietas no trases. Avārijas vietā cilvēki esot atradušies aptuveni metru no trases malas. Bet, ja viņi būtu atradušies kaut sešus metrus no malas, neviens nebūtu cietis.

Tāpat sacensību organizatori nav paziņouši kārtējā brauciena sākumu. Tāpēc cilvēki īsi pirms starta vēl atradās uz trases. Gan liecinieki, gan speciālisti tiesā atzinuši, ka šīs ir bijušas ļoti slikti organizētas sacensības un par skatītāju drošību tajās ir domāts vismazāk.

Pēc tiesas sēdes notiesāto advokāti nevarēja vēl pateikt, vai spriedumu pārsūdzēs, tomēr šādu iespēju pieļāva. Prokurors Arvīds Kalniņš žurnālistiem pauda viedokli, ka spriedums ir taisnīgs un nav uzskatāms par pārāk bargu. "Cik cilvēkiem ir jāiet bojā, vai nepietiek ar astoņiem līķiem?" retoriski jautāja Kalniņš.

Jau ziņots, ka krimināllieta tika ierosināta par pērn vasarā notikušo traģēdiju Madonas rajona Lazdonas pagasta "Rāceņu" autotrasē, kad gāja bojā astoņi cilvēki, bet vairāk nekā 20 guva ievainojumus.

Prokurors visiem pieciem tiesājamajiem lūdza piemērot reālu brīvības atņemšanu uz laiku no trim gadiem un sešiem mēnešiem līdz četriem gadiem un sešiem mēnešiem.

Visi minētie cilvēki bija apsūdzēti pēc viena krimināllikuma panta - par sabiedrisko pasākumu organizēšanas un norises kārtības pārkāpšanu, par ko varēja sodīt līdz sešiem gadiem cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!