Foto: DELFI

Saistībā ar Latvijas radio (LR) darbinieku izveidoto un pārraidīto videomateriālu, kurā pausta neuzticība Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) darbam, jaunā LR valde atvainojusies padomei par nepārdomātu iekšēju komunikāciju no LR puses, portāls "Delfi" uzzināja NEPLP.

Tāpat LR valde padomei piedāvājusi kopīgi strādāt pie priekšlikumu izstrādes Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, lai skaidri noteiktu sociālās reklāmas un sociālā paziņojuma definīciju un nosacījumus, kādos sabiedriskie plašsaziņas līdzekļi tos izplata savā vārdā. NEPLP šos priekšlikumus plāno nosūtīt Kultūras ministrijai.

Vienlaikus LR valde informējusi, ka lēmumu par klipu pārraidīšanu pieņēma iepriekšējā LR valde - tajā laikā vienīgā valdes locekle bija Sigita Roķe - un norādījusi, ka tas bija sabiedriskas nozīmes paziņojums.

Tomēr nav izdevies noskaidrot, cik lielas bija klipa izmaksas, informē padome.

NEPLP uzskata, ka savas kompetences ietvaros ir apzinājusi visu iespējamo informāciju. Ņemot vērā faktu, ka nav iespējams konstatēt precīzas klipa izgatavošanas un apraides izmaksas, NEPLP vērsusies Valsts kontrolē (VK) ar lūgumu izvērtēt radušos situāciju. Padome VK arī lūdz izvērtēt, vai nav notikuši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma pārkāpumi.

Šobrīd NEPLP sadarbību ar LR valdi uzskata par konstruktīvu un pozitīvi novērtē Unas Klapkalnes un Mārītes Tukišas divu mēnešu laikā paveikto.

Jau ziņots, ka LR darbinieki jūlijā atklātā vēstulē pauda neuzticību NEPLP padomes loceklim, kurš atbild par sabiedriskā radio pārraudzību, - Ivaram Āboliņam. LR darbinieki pauda kritiku par lēmumu krasi mainīt "Latvijas Radio 5" formātu, kā arī par atsevišķu NEPLP locekļu izteikumiem publiskajā telpā. Vēstuli radio darbinieki ierakstīja audio un video formātos un pārraidīja arī LR ēterā.

NEPLP 28. septembrī izteica neuzticību vienīgajai LR valdes loceklei Sigitai Roķei. Savukārt oktobrī darbu sāka jaunā valde – valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne, valdes locekle finanšu vadības jautājumos Mārīte Tukiša, kā arī pagaidu valdes loceklis Juris Gavars.

NEPLP uzdeva jaunajai LR valdes priekšsēdētājai Unai Klapkalnei noskaidrot, vai radio darbinieki, izveidojot un pārraidot videomateriālu, kurā pausta neuzticība padomes darbam, nav nelietderīgi izmantojuši valsts naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!