Foto: DELFI

Žurnālisti, kuri stāv "miera stājā", "Saskaņas" domnieki, kurus ir viegli regulēt, jo Jānis Urbanovičs (S) esot čamma un neveiksminieks. Šādi savu ietekmi Aināram Šleseram viesnīcā "Rīdzene" savulaik, iespējams, zīmējis Andris Ameriks (S/GKR), svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Tas esot fiksēts tā dēvētās "oligarhu lietas" ietvaros Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) noklausītajās sarunās 2011. gada februārī, norāda raidījums, atgādinot, ka Ameriks par Rīgas vicemēru un brīvostas valdes priekšsēdētāju kļuva 2010. gada rudenī – pēc tam, kad šos amatus atstāja Saeimā ievēlētais Šlesers.

"de facto" zināms, ka pēc pirmajiem amatā pavadītajiem mēnešiem Ameriks pēc Šlesera lūguma ieradies viesnīcā "Rīdzene", lai izrunātu, Šlesera vārdiem, "lietas, kas ir tādas drusku politiskas". Kad Šlesers prātojis, ka būtu jātiecas uz sadarbību ar "Saskaņu" arī nacionālajā līmenī, Ameriks viņu brīdinājis par "Saskaņas" frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču.

"Es ar Jāni esmu bijis ļoti cieši kopā. Es daudz ko arī zinu, bet tas ir mana darīšana. (...) Es esmu viņa Čangalienā bijis gan pie viņa mājās savā laikā, gan visu pārējo. Bet viņš... Nu, es viņam neticu, ja. Jo viņš netur vārdu. Vot tas ir tas, kas man nepatīk," izmeklētāju noklausītā sarunā esot teicis Ameriks, apgalvo raidījums.

"Saproti, nu, kas ir "Saskaņa"? Nu viņiem jau reāli... Es jau "Saskaņu" regulēju, pusi Rīgas domes es regulēju. Sociālistus es regulēju, Kameņecki jebkā es regulēju. Viņam ir tikai tie komjaunieši un pionieri, nu, tie tur jaunie, jā, tie Nila. A pārējos visus es regulēju. Nu, pa lielam. Tā kā var teikt – ja jau nu mēs uz "jūs" aiziesim, tad tas vēl... Padomās, kuram tas ir slikti," liecina vēl kāds sarunu fragments.

Raidījums norāda, ka no komjautnatnes funkcionāru laikiem sev pazīstamo Urbanoviču Ameriks "Rīdzenē" vairākkārt nodēvējis neglaimojoši. Piemēram, čamma, "ņeudačņiks" jeb neveiksminieks, pasprūk arī kāds rupjāks vārds. Ameriks Šleseram arī norādījis uz bīstamību, ka Urbanovičs varot kaut kā saskalot smadzenes Ušakovam.

"de facto" žurnālistiem Ameriks par Urbanoviču tagad sacījis, ka "viņš ir ļoti gudrs, pieredzējis politiķis un ar viņu ir jārēķinās". Vaicāts, vai Urbanovičam uzticas, piemēram, par kādu politisko vienošanos pildīšanu, Ameriks atbild: "Ko nozīmē "uzticaties"? (...) Es politiski ar Urbanoviča kungu ne par ko neesmu vienojies. Es esmu politiski vienojies ar Nilu Ušakovu, kurš ir "Saskaņas" partijas vadītājs, un es esmu GKR partijas vadītājs".

Savukārt Urbanovičs Amerika attieksmi raidījumam tagad komentējis šādi: "Vispirms – es neesmu greizsirdīgs par viņa attiecībām ar Nilu. Absolūti nē. Ne pret vienu no viņiem es neesmu greizsirdīgs. Viņiem iet labi, viņi labi saprotas. Par to man ir prieks. Kas attiecas par viņa priekšstatu par mani – nu ļoti žēl, ka viņš mani par "mīlulīti" nesauc. Tiešām žēl. (...) Jūs ticēsiet, ka es kā "Rīdzenes sarunu" dalībnieks varu jums teikt, ka apsaukāties nav labi."

Raidījums arī ziņoja, ka īpaši emocionāls Ameriks "Rīdzenes" sarunas laikā kļuvis, runājot par iespējamo Rīgas domes sadarbību ar avīzēm "Diena" un "Dienas bizness".

Laikraksti tolaik oficiāli piederēja Šlesera draugam un biznesa partnerim Viesturam Koziolam. Ameriks sarunās bijis sašutis, piemēram, par pētījumiem un komentāriem par jaunveidojamo pašvaldības SIA "Rīgas acs". Arī par atteikumu rubrikā "Dienas uzvarētājs" ielikt viņa kļūšanu par Rīgas domes Investīciju veicināšanas padomes vadītāju.

""Diena", b... Mums nekāda kontakta nav... (...) Pagaidām "Diena" ir vienīgā avīze, kas mūs močī. Un es pagaidām apturēju jebkuras attiecības ar "Dienu"," noklausītajās sarunās sacījis Ameriks.

Uz to Šlesers bijis lakonisks: "Nu tur nāksies vēl vairāk reformēt." Savukārt Ameriks secinājis, ka "jebkurā gadījumā šodien mums, b..., tur nekāds rezultāts nespīd. Atšķirībā no "Neatkarīgās"," atsaucoties uz rīcībā esošām sarunām ziņo "de facto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!