Foto: F64
Plašu rezonansi ieguvušais 2013.gada "Rīgas satiksmes" iepirkums par nanotehnoloģiju mazgāšanas līdzekļu iegādi varētu nebūt vienīgais iepirkums, kas, iespējams, ir sarunāts, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Jau ziņots, ka "Rīgas satiksmē" nanotehnoloģisku mazgāšanas līdzekļu vietā piegādāts ūdens, bet uzņēmuma samaksātā nauda sadalīta starp shēmā iesaistītajām personām. "Rīgas satiksme" nākamajā dienā uzsāka dienesta izmeklēšanu ,kura šonedēļ pabeigta, un nekādi pārkāpumi nav konstatēti. "Rīgas satiksmes" darbinieks un reizē arī nanoķīmijas piegādātājs Vjačeslavs Stunžāns no darba pienākumiem atstādināts līdz brīdim, kad Valsts ieņēmumu dienests pabeigs savu pārbaudi uzņēmumā, un izmeklēšanu pabeigs policija un prokuratūra.

Raidījums vēsta, ka ne dienesta pārbaude, ne preses konference, kurā uzņēmuma vadītājs Bemhens skaidrojās par pārbaudē konstatēto, nespēja izklīdināt šaubas par to, ka darbinieks to ir darījis vienatnē, ne arī to, ka nanoķīmijas iepirkums ar "MJ partneri" starpniecību ir vienīgais gadījums, kad kontrole pār uzņēmumā notiekošo tīši vai netīši izgājusi no vadības rokām.

Raidījums stāsta, ka 2012.gadā "Rīgas satiksme" izlēma, ka turpmāk transporta sakopšanā jāizmanto nanoķīmija. Pēc "Nekā personīga" rīcībā esošās informācijas, uzņēmumā noorganizēta fiktīva cenu aptauja, kur jau pirms izsludināšanas bija skaidrs, ka uzvarēs SIA "MJ partneri". Tā kā "MJ" partneri netirgojas ar ķīmijas precēm, tad ķīmijas preces piegādāja trīs firmas – "Alchimica Latvija", "Vialeks" un "HRM".

Tā kā firmām nebija naudas ķīmijas iegādei, sākumā uz "Rīgas satiksmi" veda kannas ar ūdeni, kas bija marķētas kā ķīmija, vēsta raidījums. Līdz tīrītājiem ūdens nenonāca – par to parūpējās Kontroles daļas priekšnieka vietnieks Vjačeslavs Stunžāns. Vēlāk, kad "Rīgas satiksme" samaksāja, ūdeni aizstāja ar īsto preci. Raidījums vēsta, ka Stunžāns pats no Austrijas vedis nepieciešamos mazgāšanas līdzekļus. Tik daudz ķīmijas, cik bija paredzēts līgumā, nevajadzēja, tāpēc lielākā daļa naudas sadalīta starp iesaistītajām personām. Taču nekas no šī dienesta pārbaudē netika atklāts.

"Nekā personīga" norāda, ka dienesta pārbaudē konstatēts, ka, pirmkārt, ar dokumentiem "Rīgas satiksmes" un firmas "MJ Partneri" darījumā viss esot kārtībā. Otrkārt, iztaujāti darbinieki, lai pierādītu to, kas nemaz netiek apšaubīts. Noskaidrots, ka autobusu mazgāšanai nav izmantots tikai tīrs ūdens. Treškārt, piegādātāja "RS Baltic" īpašnieka un reizē arī Rīgas satiksmes darbinieka Vjačeslava Stunžāna darbībā nav konstatēti ne pārkāpumi, ne interešu konflikti.

Kā stāsta Administratīvo resursu pārvaldības direktore Elīna Epalte-Drulle, Stunžāns par Rīgas satiksmes darbinieku kļuvis, jo viņa uzņēmuma "RS Baltic" piegādātā ķīmija bijusi visefektīvākā. Kāpēc labākās ķīmijas piegādātājam bija jākļūst par uzņēmuma darbinieku, Rīgas Satiksme neskaidro. Remontatslēdznieka Stunžāna uzdevums ir bijis izstrādāt normatīvus, kā ar viņa paša ķīmiju tīrīt transporta līdzekļus.

2012.gada beigās "Rīgas satiksme" izsludināja sarunu procedūru, uniepirkumu daļa uz to aicināja trīs uzņēmumus. Viens no tiem bija "MJ Partneri", kas vēlāk saņēma Bemhena parakstītu līgumu par 280 tūkstošiem latu, bet pārējie divi bija pašam Stunžānam piederošā "RS Baltic" un viņa biznesa partnera Aleksandra Beskorovainija "SIA Alchimica Latvia".

2014.gadā, kad "MJ partneru" līgums bija beidzies, "Rīgas satiksme" meklēja jaunu nanoķīmijas piegādātāju. Raidījums atzīmē, ka shēma notikusi tā pati - atkal notika cenu aptauja un atkal tā organizēšanā piedalījās Beskorovainija uzņēmumu darbiniece Vita Baurovska.

Baurovska būvfirmai tolaik nosūtījusi e-pasta vēstuli ar tekstu: "Saprotu, ka esam radījuši daudz problēmu un galvassāpju, bet ir viens jautājums. "Rīgas satiksme" ir izsludinājusi cenu aptauju uz 2014.gadu, un ir jāpiedalās atkal trijām firmām. Vai jūs varētu palūgt vēlreiz piedalīties? Līguma kopējā summa 399 000 eiro. Līgums būs uz 15 mēnešiem. Katru mēnesi piegāde uz 27 000 eiro. Ja Jūs nebūsiet ar mieru noslēgt līgumu, vēlētos palūgt tikai piedalīties konkursā."

2014.gadā cenu aptaujā uzvarēja firma "BC Rīga". Tās īpašnieks nav ne Stunžāns, ne Beskorovainijs. Tomēr ar šiem kungiem uzņēmumu saista viena detaļa. Tā ir juridiskā adrese Zemitāna laukums 11.

Nams Zemitāna laukumā 11 pieder divām fiziskām personām. Puse no īpašuma ir reģistrēta uz Beskorovainija sievas Olgas vārda. Te ir reģistrēta gan Beskorovainija firma Starduko, gan viņa darbinieces Vitas Baurovskas uzņēmums Vialeks, gan arī Stunžānam piederējusī SIA RS Baltic.

Kaut gan dienesta pārbaudē Stunžāna pārkāpumus nekonstatēja, viņš no amata atstādināts uz laiku, līdz savu pārbaudi pabeigs Valsts ieņēmumu dienests, kas nolēmis noskaidrot "Rīgas satiksmes" lomu šaubīgajos darījumos. Viņš nevarēšot atgriezties darbā, kamēr policija nepabeigs izmeklēšanu prokuratūras uzsāktajā kriminālprocesā.

"Nekā personīga" atzīmē, ka vairākkārt lūdzis "Rīgas satiksmei" izstāstīt, cik tad uzņēmumam gadā izmaksā mazgāšanas līdzekļi visu autobusu, trolejbusu un tramvaju tīrīšanai. Uzņēmums atsūtīja informāciju tikai par nanotehnoloģiskajiem. Līdz ar to nevar izdarīt secinājumus, vai nanotehnoloģisko virmas apstrādes līdzekļu iegāde ir samazinājusi izdevumus par parastajiem tīrīšanas līdzekļiem. Arī apsvērumus, kāds ir ekonomiskais pamatojums šiem tēriņiem, uzņēmums neatklāja.

"Nekā personīga" atklāj, ka 2010.gadā tie bija 7382 lati, 2011.gadā naudu tam netērēja, 2012.gadā 39 754 lati, 2013.gadā 280 925 latus, bet 2014.gadā 301 147 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!