Foto: LETA

Lai gan daudzi uzņēmumi nemaksā savulaik asi kritizēto dienesta auto nodokli, tas pēdējos trīs gados pildās pat ar uzviju. Un arī nākamgad valdība cer uz budžeta papildinājumu, to paaugstinot, otrdien vēstīja raidījums ''LNT Ziņas''

Latvijā pērn dienesta auto nodoklis, kas jāmaksā uzņēmumiem, ja to īpašumā esošie vieglie auto tiek izmantoti privātām vajadzībām, tika maksāts par 39 400 auto, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) dati. Tā ir mazāk nekā puse no tiem auto, kas atrodas uzņēmumu bilancēs.

Turklāt Auto asociācijas vadītājam Ingum Rūtiņam liekas dīvaini, ka nodokli maksā tikai 5 % uzņēmumu. "Latvijā ir 200 000 uzņēmumu, un šo nodokli maksājošo uzņēmumu skaits ir tikai 12 000, kas ir 5,5 % no visiem uzņēmumiem. Protams, ar to es negribu teikt, ka, tiklīdz ir uzņēmums, tā ir automobīlis... Vienalga liekas dīvaini, ka atlikušajiem 95 % no uzņēmumiem tiešām nav neviena auto," raidījumam sacīja Rūtiņš.

Viņš uzskata, ka daudzi uzņēmumi, balansējot uz likumības robežas, atrod veidus, kā nodokli apiet. Piemēram, daudzi uzņēmumi auto pārreģistrēja uz darbiniekiem. Arī statistika liecina, ka pēdējo gadu laikā auto skaits, par kuriem tiek maksāts nodoklis, samazinājies par vismaz 7%.

"Viens no veidiem ir auto uzņēmuma bilancē neparādīt. Ir darbiniekam, tas tiek izmantots uzņēmuma vajadzībām, bet pastāv kāda - vairumā gadījumu mutiska - vienošanās ar darbinieku," vērtēja Rūtiņš.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) skaidro legālus veidus, kā nodokli var nemaksāt. "Ja uzņēmums, piemēram, zina, ka neizmantos šo mašīnu nekādiem personiskiem braucieniem, tad iespējams šo auto aprīkot ar maršruta kontroles sistēmu un nodeklarēt CSDD, ka šī būs mašīna, kuru izmanto tikai saimnieciskai darbībai un pienākas atbrīvojums. Tad nodoklis nav jāmaksā," norādīja VID nodokļu eksperte Kristīne Ābola.

Šogad rit jau piektais gads, kopš Latvijā ieviests savulaik asi kritizētais dienesta auto nodoklis. Iepriekš bija bažas, ka šis nodoklis cerēto guvumu valsts budžetam nesniegs un plāni iekasēt miljonus izgāzīsies.

Ziņots, ka 2011. gadā dienesta auto nodoklī tika iekasēti vien 12 miljoni eiro pānoto 17 miljonu eiro vietā. Bet pērn nodokļos iekasēti 19 miljoni eiro, kas ir par teju pusmiljonu vairāk nekā plānots. Šogad deviņos mēnešos uzņēmumi samaksājuši 14 miljonus eiro, lai gan plānots bija par 6% mazāk. Visticamāk, tiks pārsniegti gadam plānotie 18 miljoni eiro.

Nākamgad, paaugstinot nodokli, budžetā cer iekasēt 20,5 miljonus eiro. Vidējais pieaugums nodoklim būs par 7,4%. Tad zemākā un arī populārākā likme - 27 eiro - pieaugs par diviem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!