Aizdomās par iespējamu darbošanos bijušo AS "Parex bankas" īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka interesēs no amatiem atcelti divi vadoši bankas darbinieki - Finanšu un resursu direkcijas vadītājs Roberts Stuģis un Juridiskās direkcijas vadītājs Ļevs Voronovs, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ziņo telekompānija LNT.

Šādu lēmumu piektdien pieņēmusi bankas padome, tomēr bankā nekādu informāciju par notikušo nesniedz.

Kā ziņots, pašlaik noslēguma stadijā ir "Parex bankas" restrukturizācijas plāna sagatavošana un, iespējams, jau nākamnedēļ, 16.martā, šis jautājums tiks virzīts izskatīšanai valdībā, liecina vairāku avotu teiktais.

Oficiāli komentāri no Finanšu ministrijas un Privatizācijas aģentūras (PA) puses pagaidām netiek sniegti. PA Ārējo sakaru daļas pārstāve Anete Frīdenšteina-Brīdiņa vien uzsvēra, ka "darbs pie restrukturizācijas plāna ir noslēguma stadijā".

Tomēr neoficiāla informācija liecina, ka darbs pie bankas sadalīšanas plāna sagatavošanas varētu būt praktiski noslēdzies un vēl notiekot tikai pēdējās sarunas un tikšanās. Saspringtās darba nedēļas dēļ savu pēdējo vērtējumu plānam pagaidām neesot devis arī premjers Valdis Dombrovskis (JL), tomēr, iespējams, jau nākamnedēļ šis jautājums tiks virzīts izskatīšanai valdībā, jo līdz mēneša beigām plānam būs vēl jāsaņem Eiropas komisijas atbalsts.

LETA jau ziņoja, ka PA un "Parex" 25.janvārī noslēdza pakalpojuma līgumu ar starptautisko konsultantu "Nomura", kura ietvaros "Nomura" izstrādās "Parex" restrukturizācijas plānu un nodrošinās plāna ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Sākotnēji "Nomura" sagatavos restrukturizācijas plānu, kuram jānodrošina Latvijas valsts ekonomisko un finanšu interešu ievērošana. Tāpat konsultants izstrādās stratēģiju un biznesa plānu "Parex" un restrukturizētajām vienībām, kā arī izveidos efektīvu izveidoto vienību pārvaldības modeli. Pēc izstrādātā un Eiropas Komisijā saskaņotā "Parex" restrukturizācijas plāna akceptēšanas valdībā "Nomuras" uzdevums būs sniegt konsultācijas un atbalstu plāna ieviešanai dzīvē. Sadarbības ar konsultantu pēdējais posms paredz nodrošināt veiksmīgu restrukturizētās bankas un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā divas investoru grupas nosūtījušas oficiālus piedāvājumus, kuros izteikušas vēlmi iegādāties "Parex" daļas. Neoficiāli tiek minēti arī citi interesenti.

"Parex banka" 2009.gadu noslēgusi ar 107,5 miljonu latu neauditētajiem zaudējumiem, no kuriem 103,5 miljoni latu ir izveidotie uzkrājumi aktīvu vērtības samazinājumam.

Saskaņā ar Valsts kases datiem Latvijas valsts septiņos termiņdepozītos "Parex bankā" jau bija noguldījusi 622 miljonus latu. Atbilstoši 2009.gada 8.maijā Ministru kabinetā apstiprinātajam bankas restrukturizācijas plānam valsts atbalsts bankai ir ilgtermiņā, kamēr "Parex banka" sāks atmaksāt valsts noguldījumus.

Termiņnoguldījumu procentu maksājumos atbilstoši noslēgtajiem līgumiem "Parex banka" ir samaksājusi 42,12 miljonus latu.

"Parex bankas" 76,6 % akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!