Foto: DELFI
Aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) padomnieks nodrošinājuma jautājumos, Latvijas Zaļās partijas (LZS) biedrs Jānis Zablovskis ar savu rīcību, visticamāk, lobējis vienas firmas - SIA "Belss" – intereses, svētdien vēstī Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto".

Aizsardzības nozares plānoto iepirkumu apmērs šogad veido aptuveni 150 miljonus eiro, kas ir aptuveni trešdaļa no visa aizsardzības budžeta. Raidījums ziņo, ka 2016. gadā iepirkumu sadaļu politiski sācis pieskatīt Bergmaņa padomnieks Zablovskis, kurš ir LZS valdes priekšsēdētājam Edgaram Tavaram pietuvināta persona.

"De facto" ziņo, ka maijā Zablovskis apmeklējis Kanādas aizsardzības un drošības izstādi CANSEC. Kopā ar viņu bija devies arī viens Latvijas armijas pārstāvis un jaunais Latvijas militārais atašejs Kanādā. Miniatūrajā delegācijā iekļuvis arī viens vienīgs uzņēmējs, kurš ir regulārs armijas iepirkumu dalībnieks – firmas "Belss" pārstāvis.

"Situācija bija tāda, ka tika jautāts, vai es iebilstu, ka SIA "Belss" piedalīsies delegācijā, un es atbildēju, ka man nav iebildumu pret to. Tas arī vienīgais," Raidījumam skaidrojis Zablovskis. Vaicāts, kurš tieši to vaicājis, Zablovskis apliecinājis, ka pats uzņēmums.

"De facto" norāda, ka Latvijas uzņēmumi vai viņu pārstāvošo Latvijas drošības un aizsardzības industriju federācijas par izstādi Kanādā un plānoto delegāciju nav bijušas informētas, lai gan vienošanās ar ministriju to paredz. Vaicāts, kāpēc par delegāciju nav informēta nozare, Zablovskis sākotnēji saka, ka svarīgi uzaicināt iespējami daudz vietējo uzņēmumu, bet pēc tam skaidro, ka domājis par Kanādas latviešu uzņēmumu pieaicināšanu. Amatpersona tā arī nevar atbildēt, kāpēc delegācijā bija viens uzņēmums, ar kuru kopā tad arī apmeklēti stendi.

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle raidījumam atzīst, ka "diemžēl mēs par šādu iespēju deleģēt savu cilvēku uzzinājām "post factum"". Viņa arī norāda, ka parakstītā vienošanās par informācijas apmaiņu par šādām vizītēm līdz šim tādu iespēju nav radījusi, tāpēc, viņasprāt, informācijas aprite ir jānostiprina. "Lai nebūtu šāda situācija, ka ir šie jautājumi no uzņēmumiem, ka vienam ir bijusi iespēja un citiem nav bijusi iespēja," paudusi Egle.

Raidījums pauž, ka, iespējams, Zablovskis arī pie oficiālā ielūguma uz izstādi ticis, pateicoties firmas "Belss" aktivitātēm. Uzņēmums jau kopš gada sākuma pats meklējis visas iespējas, lai izstādi apmeklētu, sarakstoties gan ar Latvijas un Kanādas vēstniecībām, gan Aizsardzības un Ārlietu ministrijām.

"Mēs uzskatām, ka šī piepūle, kas bija saistīta ar Kanādu, mums viņa ir veiksmīga, jo mēs esam šobrīd dabūjuši 300 000 eiro pasūtījumu, ko finansē Kanādas armija. Tad teikt, ka bija nepareizs lēmums braukt uz izstādi, būtu nepareizi," raidījumam "De facto" atzīst SIA "Belss" īpašnieks Tālis Ziediņš, neslēpjot, ka kopā ar oficiālu delegāciju apstaigājot stendus, var iegūt papildu uzmanību un uzticamību.

Zablovskis ielūgumu no Kanādas saņēmis marta beigās, uz izstādi devies maija beigās, bet pa vidu – aprīļa beigās firmas "Belss" īpašnieks LZS un ZZS ziedojis 24 900 eiro. Ziedojumu gan Ziediņš skaidro ar to, ka abas šīs partijas "pamainījušas situāciju un šobrīd Latvijas uzņēmēji ir iesaistīti militāro piegāžu un lielo projektu realizācijas ķēdēs".

Savukārt pats Bergmanis raidījumam atzinis, ka par konkrētā uzņēmēja nokļūšanu delegācijā uzzinājis jau pēc padomnieka atgriešanās. Un uz jautājumu, vai nepastāv bažas par vienas konkrētas kompānijas lobēšanu, Bergmanis atbild noliedzoši. "Ja atklāsies tādi fakti, tad tiks pieņemtas attiecīgas konsekvences," vienlaikus pauž atbildīgās nozares ministrs. Tomēr mazliet vēlāk, piektdien, aizsardzības ministrs pieņēmis lēmumu atbrīvot no darba Zablovski. "Ņemot vērā saņemto un pārbaudīto informāciju, kas attiecas uz Jāņa Zablovska rīcību, pildot darba pienākumus, esmu pieņēmis lēmumu no 8. septembra pārtraukt darba līgumu ar šo padomnieku," informējis Bergmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!