Foto: F64

Latvijas iedzīvotāji ar Saeimas deputātiem vēlētos tikties biežāk, nevis tikai īsi pirms vēlēšanām, liecina cilvēku sacītais Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma".

Saeimas deputātiem ir speciāli paredzētas piektdienas, kad nekas cits netiek plānots, kā tikai tikšanās ar vēlētājiem, skaidro raidījumā. Vai deputāti tiešām tiekas ar cilvēkiem, tas ir tikai viņu pašu ziņā, jo uzraudzīts tas nekādi netiek, skaidro "Panorāmā".

"Saeimas deputāti izvairās no sarunām ar iedzīvotājiem, ar saviem vēlētājiem," raidījumam pauž kāds iedzīvotājs.

"Mēs viņus ļoti, ļoti maz redzam. Vai viņi baidās iznākt ārā, vai viņi lielus kungus spēlē. Agrāk tā nebija," televīzijas raidījumam atklāj kāda sieviete.

Piektdienas jau izsenis parlamentā ir dienas, kurās deputāti tiekas ar saviem vēlētājiem un citi pasākumi Saeimā tad ieplānoti netiek. Deputātiem var tikt atmaksāti arī transporta izdevumi, kas iztērēti dodoties pie vēlētājiem, skaidro raidījumā.

Deputāti ar savu rīcību ir atbildīgi tikai savu vēlētāju priekšā, jo tas, vai viņi piektdienas tiešām izmanto, lai tiktos ar cilvēkiem, uzraudzīts netiek.

"Esmu deputāts jau astoņus gadus. Šo gadu laikā esmu izmantojis katru otro piektdienu, lai dotos pie vēlētājiem reģionos," atklāj Saeimas ārpusfrakciju deputāts Edvards Smiltēns.

"Pēdējo reizi ar vēlētājiem tikos aizpagājušajā nedēļā," pauž Saeimas deputāts Ainārs Mežulis (ZZS).

"Mēs jau ar cilvēkiem regulāri tiekamies dažādos formātos. Deputātus cilvēki parasti pazīst un nāk klāt, prasa. Protams, ir bijušas arī oficiāli izsludinātas tikšanās ar vēlētājiem. Jāsaka gan, ka vēlētāji izvairās apmeklēt šīs tikšanās, ja nav pienācis priekšvēlēšanu laiks," skaidro Saeimas deputāts Ints Dālderis ("Vienotība").

Bijušais Saeimas deputāts Jānis Lagzdiņš stāsta, ka piecas reizes pēc kārtas tika ievēlēts deputāta kārta tikai tāpēc, ka regulāri ticies ar saviem vēlētājiem.

"Es nespēju atcerēties reizes, kad mūsu pusē kāds deputāts būtu aicinājis uz tikšanos," skaidro laikraksta "Ziemeļlatvija" galvenā redaktore Inguna Johansone. "Daļa deputātu, kas ir saistīti ar mūsu novadu, ir manīti atklāšanas pasākumos, koncertos. Bet tikšanos ar iedzīvotājiem ārpus pirmsvēlēšanu laika nav," viņa stāsta raidījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!