Foto: DELFI

Krievijas vēstniecībai, kura jau ir izvietojusies trijās ēkās Rīgā, kurai ir konsulāti Liepājā un Daugavpilī, bet vēstniekam sava rezidence Jūrmalā, piešķirta vēl viena liela ēka Rīgā Jura Alunāna ielā, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Minētajā ēkā pašlaik atrodas Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa, bet tuvākajā laikā tās darbinieki pārvāksies uz jaunu ēku Pārdaugavā, ziņo raidījums.

Krievija jau vairākus gadus bija lūgusi piešķirt tai jaunus apartamentus, jo esošajās telpās esot kļuvis par šauru. Līgumu par Alunāna un Pumpura ielu stūra ēkas atdošanu parakstīja prezidenta Valda Zatlera 2010. gada vizītes laikā Maskavā. Latvija neko jaunu pretī neieguva, vien nostiprināja tiesības pārvaldīt vēstniecības ēku kompleksu Čapligina ielā Maskavā, norāda "Nekā Personīga".

Krievijas vēstniecībai piešķirtajā ēkā, kuru tiesas darbinieku pametīs jūlijā, tiks izvietoti Konsulārā dienesta darbinieki, skaidro Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

Raidījums norāda, ka lielā piecus stāvus augstā ēka ir acīmredzami par lielu esošajam Krievijas vēstniecības darbinieku skaitam. Kamēr tiesas ēkā ir vietas 300 darbiniekiem, Krievijas vēstniecība Latvijā pavisam nodarbina 60 cilvēkus, no kuriem 10 Konsulārajā nodaļā.

Vešņakovs raidījumam norādīja, ka darbinieku skaitu palielināt pagaidām nav plānots.

Tomēr Nekā personīga noskaidroja, ka pēdējo gadu laikā kaimiņvalsts vairakkārt prasījusi Latvijai atļauju pēc papildus diplomātu un darbinieku vietām. Vēstniecībai vajagot izmitināt trīs darbiniekus no Ārlietu ministrijas organizācijas "Rossotrudņičestvo", kurai jau ir pārstāvis Lietuvā.

 "Rossotrudņičestvo" vadītājs Konstantīns Kosačovs intervijās nenoliedz, ka tās pamatuzdevums būtu īstenot Vladimira Putina pasludināto "maigās varas" kursu pret kaimiņvalstīm.

Četras papildu vietas savai vēstniecībai Rīgā Krievija ir prasījusi militārpersonām – sakaru virsniekiem, kuriem būtu jānodarbojas ar Otrā pasaules kara apbedījumu vietu apkopšanas koordinēšanu. Par to vēstnieks Vešņakovs runājis arī Saeimas Ārlietu komisijas sēdē, informē "Nekā Personīga".

Vīnes konvencija paredz jaunas diplomātu un diplomātisko darbinieku vietas saskaņot ar mītnes valsti. Latvija līdz šim nav ļāvusi atvērt ne "Rossotrudņičestvo" pārstāvniecību, ne arī ievest papildus Krievijas armijas virsniekus. Neoficiāli zināms, ka šāds lēmums pieņemts augstākajā līmenī, nobeidz "Nekā Personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!