Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) pētījis iespējas izkārtot Latvijas uzturēšanās atļauju Krievijas miljonāram, uzņēmuma "Latvijas Balzams" īpašniekam Jurijam Šefleram, kuram pašlaik ieceļošana Latvijā ir liegta, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Šo jautājumu Jaundžeikars rosinājis diskutēt komisijā, bet pēc tam vēstulēs Drošības policijai, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) un citām atbildīgajām institūcijām interesējies par to, kādā veidā Šeflers varētu iegūt tiesības dzīvot Latvijā, informēja raidījums. Kā argumentu, kāpēc Krievijas bagātniekam būtu piešķirama Latvijas uzturēšanās atļauja, deputāts minējis to, ka Šeflers ir pakļauts Krievijas varas iestāžu vajāšanai, vēsta "Nekā personīga".

Pats Jaundžeikars "Nekā Personīga" šo jautājumu atteicās komentēt, aizbildinoties, ka tas ir konfidenciāls. Savukārt LB padomes loceklis, bijušais premjers Aigars Kalvītis (TP) raidījumam norādījis, ka nav informēts par Šeflera plāniem apmesties uz dzīvi Latvijā. Viņš uzņēmēju personīgi nepazīstot, telefonsarunā sacīja Kalvītis.

Lai gan Šeflers ir liela Latvijas uzņēmuma īpašnieks un viņam pieder arī nekustamā īpašuma projekts "Z-Torņi" Pārdaugavā un īpašums Jūrmalā, ieceļošana Latvijā viņam ir liegta, jo Krievija viņu izsludinājusi starptautiskajā meklēšanā, līdz ar to viņš iekļauts arī Latvijas "melnajā sarakstā".

Šādu atbildi Jaundžeikaram sniegusi arī PMLP, skaidrojot, ka Šefleram saņemt uzturēšanas atļauju liedz tas, ka viņš ir iekļauts "melnajā sarakstā", vēsta raidījums.

"Nekā Personīga" atgādina, ka no 2002. līdz 2004.gadam Krievijas miljonāram bija uzturēšanās atļauja Latvijā. Vēlāk viņš apmetās uz dzīvi Lielbritānijā.

Šeflera un Krievijas nesaskaņas saistītas ar degvīna "Stolichnaya" un "Moskovskaya" zīmoliem, kuras uzņēmējs 1998.gadā par salīdzinošu lētu naudu ieguva no Krievijas valsts. Prezidents Vladimirs Putins šo darījumu atzina par nelikumīgu un uzdeva populāros degvīna zīmolus atgūt. Pēc ilgstošas tiesāšanās Krievija atguva tiesības izmantot slavenās preču zīmes Krievijas teritorijā, taču Eiropā un ASV tiesības uz tām saglabāja Šeflers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!