Foto: F64
Aktīvistu grupa, kas sevi dēvē par "Ceturtās atmodas tautas armiju" (4ATA) nolēmusi pārtraukt savas aktivitātes, tostarp valsts un pašvaldību institūciju un kapitālsabiedrību darbinieku atalgojumu publiskošanu internetā, svētdienas vakarā vēsta LTV "de facto".

Rakstiskā intervijā "de facto" Neo norādījis, ka ceturtdiena bija pēdējā diena, kad 4ATA publicēja savu algu sarakstu. "Es domāju, ka esam kliedējuši šaubas par reālo situāciju ar algām valsts sektorā, ja iepriekš bija tikai aizdomas, tad tagad ir arī kādi skaitļi, kas to apstiprina. Mūsu misijas viens posms ir beidzies, varam noiet pagrīdē," rakstījis Neo.

Viņš gan piebildis, ka interese par atalgojumu valsts un pašvaldību iestādēs ir saglabājusies, un 4ATA sekos, vai tās būs novērsušas visus trūkumus savās drošības sistēmās.

Tikmēr divus mēnešus pēc vērienīgas datu noplūdes no VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas, dienesta turpina izmeklēt iepriekš iesākto disciplinārlietu pret ministrijas augstākā līmeņa vadītājiem. Vēl četriem dienesta darbiniekiem izteikts rājiens.

Pagaidām dienests nav vērsies pret datu bāzes izstrādātāju - "Exigen Services". Dienesta pārstāve Agnese Grinberga akcentē, ka juristi turpina strādāt pie līguma un abu pušu rīcības izvērtēšanas, jo līgumā neesot precīzi atrunāts, kā definējams kvalitatīvs un nekvalitatīvs darbs.

Taču dienests nav vērsies pret EDS sistēmas auditētāju "KPMG Baltics", kas pirms pusotra gada auditēja VID sistēmu, jumta līguma ietvaros saņemot gandrīz 46 000 latu.

Intervijā "de facto" "KPMG Baltics" partneris Metjū Hadlijs uzsvēris, ka auditorkompānija ir ievērojusi savus profesionālos standartus un neko vairāk nevarot atklāt. Hadlijs atsacījies komentēt, vai pats KPMG ir apmierināts ar sava darba kvalitāti.

Tiesa, notikusī datu noplūde un to publiskošana ir sekmējusi diskusiju par datu aizsardzību un jauna kiberdrošības likuma izstrādi.

Datu noplūde par atalgojuma apmēriem gan valsts, gan privātajā sektorā atklātībā nonāca pirms diviem mēnešiem. Vismaz publiski vēl joprojām nav zināms, kas ir Neo un 4ATA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!