Foto: stock.xchng
No kādas Latvijas komercbankas noplūduši dati par klientu darījumiem, ziņo LNT raidījums "Top10", kura rīcībā nonāca kontu izdrukas par tās klientiem.

Banka situāciju nekomentē, bet Finanšu un kapitāla tirgus komisija norāda, ka datu noplūde no bankas ir nepieļaujama un tāpēc varētu vērtēt iespēju apturēt bankas licenci.

Ceturtdien raidījuma pastkastītē atrastajās izdrukās uz aptuveni 50 lapām atrodama informācija par 22 bankas klientiem un viņu darījumiem laika posmā no pagājušā gada marta līdz pat šī gada marta vidum.

Fiziskajām personām dati minēti pat ar personas kodiem. Izdrukas liecina, ka kāds advokātu uzņēmums norēķinās ar labi zināmu uzņēmumu, vairāki ārzonas uzņēmumi ik dienu pārskaitīja miljonus eiro un dolāru uz Kipru, Panamu, Krieviju, Poliju un citām valstīm.

Kā dati noplūda pagaidām nav skaidrs. Iespējams, ir apieta bankas drošības sistēma vai arī šo informāciju ir noplūdinājis kāds bankas darbinieks, norāda LNT raidījums.

Pati banka par šo gadījumu, visticamāk, ir informēta jau marta vidū, taču faktu cenšoties noklusēt, jo nevarot saprast, kādi tieši dati iegūti un kādā veidā, ziņo "top 10". Ekonomikas policijā pagaidām nevienu iesniegumu par šādu faktu nav saņēmusi.

Raidījums arī norāda, ka bankas pārstāvji neizrādīja interesi par notiekošo, aicinot viņiem zvanīt pēc svētku brīvdienām vai arī dokumentus atsūtīt pa pastu.

Latvijas komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons raidījumam atzina, ka pirmo reizi dzird par šādu bankas datu noplūdes faktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!