Foto: PantherMedia/Scanpix

No pašvaldības uzņēmuma “Rīgas Nami” trīs gados aizplūduši 4,8 miljoni latu, svētdien ziņo “TV3” ziņu raidījums “Nekā Personīga”. Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) šo informāciju kategoriski noliedz un pauž aizdomas, ka sabiedrība tiek maldināta.

Raidījums vēsta, ka no uzņēmuma "aizplūdusī" summa daudzkārt pārsniedz līdz šim minētos 1,2 miljonus latu. Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, visiem dokumentiem, kuros norādīti naudas "neceļi" esot bijis Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) akcepts.

"Nekā Personīga" rīcībā esošās ziņas liecina, ka "Rīgas Namu" vadītājs Kārlis Kavacs valūtas maiņas uzņēmēja Ivara Ciskas biznesā iepludinājis visus "Rīgas Namu" brīvos līdzekļus - 4,8 miljonus latu. Bijuši trīs aizdevuma līgumi. Divi 2010.gada septembrī un 2011.gada aprīlī slēgti ar SIA "Viesis", bet trešais 2011.gada maijā ar SIA "Zeus".

Šī naudas kustība uzņēmuma pārskatos esot uzrādīta, taču trīs gadu gaitā neviens to neesot pamanījis. Raidījuma vēsta, ka "Rīgas Namu" pārskatus pārbaudīt bijis tieši Amerika pienākums. Pārskati atklāj, ja šajos darījumos 2010.gadā uzņēmuma peļņa bijusi 400 000 latu, bet gadu iepriekš - 600 000 latu. Pārskatā arī atzīmēts, ka kontā konkrētā brīdī nav bijuši 2,3 miljoni latu - šī nauda bijusi "ceļā".

Ameriks raidījumam atzinis, ka viņš nevarot būt vienlaikus arī grāmatvedis un pārraudzīt uzņēmumu bilances datus, jo tad neatliktu laika darbam rīdzinieku labā. Līdzko viņš par nelikumīgajiem darījumiem uzzinājis, tā no amatiem atcēlis valdi

Ēku Ernesta Birznieka - Upīša ielā 4 Kārlis Kavacs bija sarūpējis darījumiem, kuros pats bijis ieinteresēts. Vēl Kavaca saimniekošanas laikā Rīgas domes Īpašuma departamentā, pašvaldība namu uz 12 gadiem iznomāja uzņēmumam SIA "Sinerģija". Gadu pēc tam, kad Kavacs iesēdās "Rīgas Namu" valdes priekšsēdētāja amatā, viņš atlaida pašvaldības grāmatvedes un Rīgas namu grāmatvedību uzticēja SIA "Sinerģija". Slepenos aizdevuma darījumus veikt bija ļoti ērti, jo šā gada aprīlī šai pašā ēkā Birznieka - Upīša 4 kā "Sinerģijas" apakšīrnieki ievācās arī valūtas maiņas firmas "Zeus" īpašnieki Ivars Ciska un viņa dēls Valters Tučs, kuri bija nodibinājuši jaunu valūtas maiņas apvienību "Monex TG". Arī par šīm darbībām kapitāla daļu turētājs Ameriks neesot bijis lietas kursā.

Ameriks portālam „Delfi" sacīja, ka brīdī, kad domes vadība atklāja iespējamo iztrūkumu „Rīgas Namos", tad tika uzdots auditēt uzņēmuma darījumus. „Audita ziņojums uz 100 lapām, kurā uzrādīti visi darījumi, atklāja iztrūkumu nedaudz vairāk kā 1,2 miljonu latu apmērā," klāstīja Ameriks.

Ameriks arī vairākkārt uzsvēra, ka viņš labprāt publiskotu šo uzņēmuma 2010. un 2011.gada darbības audita ziņojumu, taču tas nodots policijai un izmeklēšanas laikā tas nav publiskojams. Savukārt, ja raidījuma rīcībā ir ziņas par kādiem citiem darījumiem, kas nav atklāti audita ziņojumā, tam steidzami jāvēršas tiesībsargājošajās iestādēs, uzsvēra Ameriks.

Viņš arī pauda izbrīnu, kur radās raidījumā nosauktais zaudējumu cipars - 4,8 miljoni latu, pieļaujot, ka sabiedrība tiek maldināta.

Jau ziņots, ka par uzņēmuma "Rīgas Nami" pazudušo naudu Rīgas domes vadība paziņoja septembra sākumā, vienlaicīgi atstādinot no amata uzņēmuma valdes locekļus Kārli Kavacu un Almeru Ludviku. Toreiz Ameriks skaidroja, ka radušās aizdomas, ka viņi "veikuši augsta riska finanšu darījumus", tostarp ar firmu "Zeus", un tā nodarījuši uzņēmumam 600 000 latu zaudējumus.

"Rīgas Namu" kapitāla daļu turētājs ir Rīgas vicemērs Andris Ameriks, pie kura Kavacs ar ziņām par iztrūkumu "Rīgas Namu" kontā ieradās jau septembra sākumā - informēja, ka nauda aizskaitīta valūtas maiņas operācijām, bet valūtas mijējs naudu neatdod.

"Nekā personīga" iepriekš jau ziņoja, ka "Rīgas Nami" ieguldījis uzņēmuma "Zeus" valūtas maiņas punktu apgrozībā vairāk nekā 1,2 miljonus latu, un policija pagaidām atradusi vien pusi naudas. Kavacs 1,2 miljonus latu "Zeus" valūtas maiņas punktiem pārskaitījis pirms gada it kā, lai tos samainītu pret eiro, taču šī nauda patiesībā palika maiņas punktos un nodrošināja biznesu.

Valūtas maiņas firmai "Zeus" ir 13 maiņas punkti Rīgā. 2010.gadā šīs firmas apgrozījums bija 80 000 latu, taču jau nākamajā gadā - 3 miljoni. Policija ir arestējusi 400 000 latu firmas "Zeus" kontos un valūtas maiņas punktos izņēmusi 160 000 skaidrā naudā. Tādēļ šī firma dažus valūtas veikalus ir aizvērusi.

Oktobra sākumā policija aizturējusi Kavacu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Vēlāk tiesa viņu apcietināja, taču jau pēc divām dienām tika iemaksāta tiesas noteikta drošības nauda - 15 000 latu, un Kavacu atbrīvoja.

Kavacam, kā arī otram "Rīgas namu" valdes loceklim Almeram Ludvikam tiek pārmesta augsta riska finanšu darījumu slēgšana ar finanšu starpniecības uzņēmumu "Zeus". Gan Kavacs gan Ludviks ir izslēgti no Rīgas vicemēra Andra Amerika vadītās partijas "Gods kalpot Rīgai".

Amatpersonas iepriekš publiski paudušas gatavību naudu no bijušās "Rīgas Namu" valdes piedzīt tiesas ceļā, iesniedzot attiecīgu prasību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!